Кремъл сложи ръка на задграничните пътувания на висши служители и бизнесмени

Не са редки случаите, когато самият Путин преглежда списъците с хора, на които им предстои да излязат в чужбина

OFFNews 28 март 2023 в 14:58 3109 6

чужбина

Снимка Moskva News Agency

Кремъл спуска нова желязна завеса пред висшите си служители и бизнеса.

От началото на войната в Украйна Кремъл наложи строги ограничения за пътуване в чужбина на високопоставени руски служители, включително законодатели, губернатори и висши ръководители на държавни компании, в очевиден опит да предотврати дезертьорство и да попречи на работата на чуждестранните разузнавателни служби, съобщава The Moscow Times.

Изданието се позовава на 10 бивши и настоящи служители, в т.ч. стар познат на президента Владимир Путин, които са пожелали да останат анонимни.

"Никой не може да отиде никъде без индивидуално разрешение", заяви високопоставен руски правителствен служител.

Блокирането на официални лица да предприемат почивки или лични пътувания в чужбина изглежда е част от задълбочаващата се изолация на Русия след нахлуването в Украйна и отразява нарастващите страхове - а може би дори параноя - в Кремъл по отношение на рисковете, свързани с чуждестранни шпиони и предатели, коментира медията.

Тези мерки са опит "да се попречи на длъжностни лица да дезертират", казва критикът на Кремъл Генадий Гудков, бивш съветски офицер от КГБ и бивш депутат от Държавната дума.

Ограниченията се прилагат по няколко начина.

Една от тях е събирането на чуждестранните паспорти от избрани длъжностни лица и служители на държавни компании от страна на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Дългогодишен служител на Кремъл е потвърдил съществуването на такава практика.

Лишаването на служителите от паспорти обаче очевидно не е единственият метод, използван за контрол на пътуванията в чужбина. Освен това ФСБ поддържа база данни за длъжностни лица, губернатори и други държавни служители, които трябва да получат разрешение, за да напуснат страната.

"В базата данни има така наречените квадратчета за отметка. За да напуснат страната, те трябва да бъдат отметнати предварително", обяснява технологията правителствен служител.

Преди войната в Украйна това разрешение трябваше да бъде получено от прекия началник. Сега мерките са станали много по-строги и изискват висшите служители да получат т. нар. "двойно одобрение" за всяко пътуване в чужбина - както от прекия си началник, така и от шефа на началника си. Това означава, че не е необичайно въпросът за едно задгранично пътуване да се решава от началника на щаба на Кремъл Антон Вайно или дори от самия Путин.

"Понякога се налага самият Путин да прегледа всички тези списъци и да разбере кой с каква цел отива в чужбина", каза дългогодишният познат на руския президент.

Мнозина смятат, че решението за подобно ограничаване на свободата на придвижване на високопоставени служители може да бъде взето само в Кремъл.

"Това решение е взето на най-високо ниво в руското ръководство", казва високопоставен член на руския парламент.

Той добави, че според него това е равносилно на неофициално ограничение за всички държавни служители.

Въпреки че е трудно да се прецени колко молби за пътуване в чужбина са били удовлетворени или отхвърлени, засилените ограничения показват, че пътуванията в чужбина вече са по-скоро изключение, отколкото правило за висшите етажи на руската бюрокрация.

"Формално границите са отворени, но върху служителите се оказва натиск... на значителен брой хора вече е забранено да пътуват в чужбина", е категоричен правителственият служител.

При един от инцидентите четири месеца след нахлуването в Украйна високопоставен руски чиновник се е подготвял да пътува до чуждестранен курорт от московско летище, но опитът му се оказал неуспешен. Въпреки че през последните години е предприел много работни пътувания и почивки в чужбина, сътрудник на служителя разказва, че граничарят проверил информацията на компютъра, погледнал внимателно служителя и го помолил да изчака. След един час му казали, че не му е разрешено да пътува.

"Върнете към задълженията си", любезно му препоръчал граничният полицай.

Дори чиновниците, които предварително подават молба за разрешение за пътуване в чужбина, често получават отказ. Има много примери за отменени планове за почивки в чужбина по време на коледните и новогодишните празници тази година, разказват друг служител на Кремъл, друг държавен служител и топ мениджър в голяма държавна енергийна компания.

"Имаше случаи, когато на много високопоставени хора беше казано: "Не, няма да има почивка. Отпускът е на работа", каза топ мениджърът в държавната компания.

Някои длъжностни лица заявиха, че не са доволни от настоящата ситуация, като отбелязаха липсата на яснота за това кого точно обхващат новите правила. Смята се, че много заможни служители също са недоволни от това, че са принудени да се откажат от почивките в чужбина, с които са свикнали през последните десетилетия. Широко разпространено е дори мнението, че пълна забрана за пътуване на длъжностни лица в чужбина може да бъде наложена още тази година. Предприети са и някои стъпки в тази посока.

През януари Държавната дума, долната камара на руския парламент, прие поправка, която задължава всички депутати предварително да информират съответната комисия за пътуванията си зад граница. А ръководителят на наемническата компания "Вагнер" Евгений Пригожин миналия месец представи писмо, в което призова законодателите да приемат закон, забраняващ на всички длъжностни лица да пътуват в чужбина по време на така наречената "специална военна операция" - предпочитаният от Кремъл термин за войната му в Украйна.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви миналия месец, че в Кремъл не се обсъжда забрана за пътуване, но че са запознати с предложението на Пригожин.

Според съобщения в местните медии неофициални забрани за пътуване в чужбина за местни служители в момента съществуват във Вологодска, Уляновска и Тамбовска област, както и в републиките Марий Ел, Чувашия и Северна Осетия.

Въпреки строгите правила, все още се допускат някои изключения за пътуване на висши служители в чужбина. В два случая - на бившия министър на финансите Алексей Кудрин и бившия съветник на Путин Анатолий Чубайс - президентът им е дал разрешение да напуснат страната, според дългогодишен сътрудник на Путин, служител на Кремъл и бивш правителствен служител.

Кудрин, съюзник на Путин и тогавашен ръководител на Сметната палата, е пътувал до Израел поне два пъти през 2022 г. Новината за пътуването предизвика политически отзвук, като един от депутатите от Комунистическата партия поиска от ФСБ да провери дали Кудрин спазва законите за държавната тайна.

Чубайс, "царят на приватизацията" на постсъветска Русия, подаде оставка като специален пратеник на Кремъл в отговор на инвазията и напусна Русия през март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

6

dolivo

28.03 2023 в 19:48

Русия става затвор

А беше разграден двор

900

5

Маги Стралска

28.03 2023 в 19:44

хопля.... направо да връщат.... изходните визи.....

345

4

Джендо Джедев

28.03 2023 в 17:10

Абе я да попитам, правото Батюшката на първа брачна нощ с жените на велможите ще го въвеждат ли, кво се чува? Както са тръгнали... Oh, wait, Батюшката го е е страх да се доближава до хора, какви ти сексове... :D

345

3

Джендо Джедев

28.03 2023 в 15:54

Алфа,

Ще ти кажат, че е лош щото там има "джендъри". :D

10143

2

Vals O Dar

28.03 2023 в 15:48

Правилна мярка но силно закъсняла, петата колона е дълбоко проникнала в Русия и отдавна застрашава нейната държавност.
Следващите правилни стъпки следва да са:
1.Забрана за заемане на държавна длъжност на лица неотбили военна длъжност.
2. Забрана за заемане на държавна длъжност на лица със сметки в чужбина
3. Забрана за заемане на държавна длъжност на лица с деца учещи в чужбина.
Не може да претендираш, че служиш на определена държава, ако си държиш парите извън нея, не си отслужил дълга си към нея и възпитаваш децата си във вражеска държава.

Гайките в Русия тепърва ще се затягат, все пак от 20 години насам тя твърдо върви към Империя.
Очаквам скоро просто да сменят табелките и да си назначат император, за да не ни мъчат с този фарс на демокрация.

2550

1

alfakentavur

28.03 2023 в 15:03

Чакам коментари на рашистките тролове. Да ни обяснят колко е лош "Колектнивният Запад" и колко е хубаво МКННДО (мястото, където никога няма да отидат) - СССРайхът.
Или просто да кажат и това колко много е хубаво и да хванат чемоданите и да бягат към Сибир.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки