Компания на Готвача на Путин добива злато в Судан

OFFNews 03 ноември 2022 в 16:04 2004 3

Пригожин

Снимка РБК

Евгений Пригожин

Компания, собственост на основателя на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин (с прякор Готвача на Путин), развива дейност в Судан, от която печели милиони. Това сочи разследване на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) и френския вестник "Льо Монд".

Журналистите са разкрили, че компанията на Пригожин е платила милиони долари на суданска фирма, свързана с военното разузнаване. В замяна получава помощ за доставка на оръжие и документи за руските си служители. Освен това дружеството на Готвача на Путин получава правото да добива злато в Судан при по-благоприятни условия от предвидените от местното законодателство.

Meroe Gold, чието дружество майка M-Invest е собственост на Пригожин, е регистрирана през ноември 2017 г. и "малко по-късно" подписва договор със суданската фирма Aswar Multi Activities. Разследващите, позовавайки се на договори, документи и вътрешна кореспонденция от Aswar, твърдят, че тя се контролира от военното разузнаване на Судан.

Meroe Gold плаща на Aswar по 100 000 долара месечно. Освен това компанията на Пригожин му изплаща 200 000 долара като "доброволно плащане" и по 500 долара за всеки служител, на когото суданската фирма е помогнала при оформянето на документите. Журналистите разполагат с копие от този договор.

Съгласно условията на договора Aswar се задължава да достави на Meroe Gold "необходимите оръжия и оборудване" "чрез суданското министерство на отбраната". В приложение към договора се споменават бронирани машини, голямокалибрени оръжия и безпилотни летателни апарати. Товарът е бил доставен със самолети от Централноафриканската република, където действат подразделенията на ЧВК "Вагнер". Няколко полета са извършени от руски товарен самолет Ан-26, собственост на суданското министерство на отбраната.

Meroe Gold се занимава с добив на злато в Судан и вероятно се нуждае от военни и оръжия, за да защити мините си, смятат разследващите.

Компанията на Пригожин успява да получи лиценз за добив на злато при по-благоприятни условия от предвидените в суданското законодателство. По закон 30-процентен дял в мините трябва автоматично да премине към Министерството на природните ресурси на Судан. През 2018 г. обаче по нареждане на президента на страната министерството прехвърля дяловете си в няколко мини на Meroe Gold.

През 2019 г. Meroe Gold е спомената в разследване на "Настоящего времени" за дейността на фирмата на Пригожин в Африка. Оттогава тя е подложена на санкции от страна на САЩ. Разследващите от OCCRP и "Льо Монд" откриват, че по-късно в Судан е създадена Al Sawlaj, чрез която собствениците и ръководството на Meroe Gold продължават дейността си. Al Sawlaj няма активи и има един служител, бивш мениджър на Meroe Gold.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

04.11 2022 в 10:19

Пешко,

Разликата е, че няма замесени частни армии и оръжия. Все пак Дънди са фирма от цивилизована страна, а не варварска кочина като Рашка.

-5426

2

Бай Пешо от Перни 6

04.11 2022 в 07:46

Дънди прешъс метълс, прави същото в България.

345

1

Джендо Джедев

03.11 2022 в 18:32

Тия понеже на фронта се представят добре, та тръгнали и злато да добиват... Пфффхахахахахахаха! :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки