Кой ще наследи Лиз Тръс

OFFNews 21 октомври 2022 в 10:08 2353 1

Даунинг стрийт 10

Снимка Getty Images

Даунинг стрийт 10

Кой ще е следващият министър-председател на Великобритания след оставката на Лиз Тръс? Официално кандидати още не са издигнати, но медиите на Острова посочват имената на няколко вероятни наследници.

Първите сред тях са Риши Сунак, Пени Мордонт, Борис Джонсън и Бен Уолъс.

Риши Сунак Снимка: Getty Images

Като най-вероятен кандидат е сочен на Риши Сунак от партията на консерваторите, който бе "канцлер на хазната" - министерски пост в правителството на Борис Джонсън. През лятото на 2022-ра Сунак се кандидатира за лидер на консерваторите и стигна до финалната надпревара заедно с Лиз Тръс, като привлече най-много гласове сред техните депутати. По време на тогавашната си кампания той предупреди за плановете на Тръс за реформа в данъчната политика, които в крайна сметка ѝ костваха премиерския пост след само 44 дни на служба.

Сунак е на 42 години, женен, с две деца. Депутат е от 2015 г. 

Той е и фаворит на букмейкърите, които приемат залагания кой ще стане министър-председател.

Като канцлер на Хазната той трябваше бързо да се справи с икономическите последици от пандемията и това му донесе популярност.

Пени Мордонт (дясно) Снимка: Getty Images

През 2019 г. Мордoнт влезе в историята, като стана първата жена-министър на отбраната на Обединеното кралствo. Tя вече има публичната подкрепа на някои депутати консерватори, а преди седмица направи убедително представяне пред парламента, замествайки Лиз Тръс.

49-годишната Мордонт става депутат през 2010 г. Била е главен ковчежник и министър на търговията, на международното развитие и на равенството. Сега е лидер на Камарата на общините и лорд-председател на т.нар. Таен съвет.

Борис Джонсън Снимка: БТА

Анализаторите не изключват доскорошният премиер Борис Джонсън да се завърне на поста. Консерваторите имат само седмица да изберат нов лидер, респ. министър-председател, затова е вероятно да гласуват за добре познато лице. Джонсън бе премиер до юли т.г.

Бен Уолъс Снимка: Getty Images

Много консерватори виждат министъра на отбраната Бен Уолъс като логичен избор. Неговата роля придоби огромна тежест заради войната в Украйна. Уолъс е противник на Брекзит, но в същото време поддръжник на Борис Джонсън и получи пост в кабинета му през 2019.

Шансове за поста лидер на консерваторите има и Кеми Баденок - сега държавен секретар по международната търговия, и Суела Брейвърман - която до преди дни бе министър на вътрешните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!