Кнесетът на Израел постави началото на спорната съдебна реформа, десетки хиляди излязоха на протест по време на гласуването

Премиерът Бенямин Нетаняху беше в парламента за гласуването часове, след като беше изписан от болница след непланирана операция

OFFNews 24 юли 2023 в 17:06 1938 0

Правителството използва водно оръжие срещу протестиращите

Снимка Getty Images

Правителството използва водно оръжие срещу протестиращите

Парламентът на Израел окончателното одобри част от оспорваните промени, поискани от премиера Бенямин Нетаняху в съдебната система.

Със 64 гласа "за" и нито един против парламент прие ключов елемент от законодателния пакет за реформиране на съдебната система, след като мнозинството от депутатите в 120-местния Кнесет подкрепиха закон за ограничаване на правомощията на Върховния съд, съобщи Си Ен Ен. 

Опозиционните депутати напуснаха пленума на Кнесета в знак на протест.

Междувременно десетки хиляди граждани излязоха на протест пред Кнесетът, за да изразят недоволството си. 

Демонстрантите не са съгласни с политиката на правителството на страната и с предложения от Нетаняху план за съдебна реформа, който предвижда ограничаване на правомощията на Върховния съд и даване на право на изпълнителната власт да контролира избора на съдии.

Според критици на реформата чрез нея Нетаняху, който е подсъдим за корупция, се стреми да ограничи правомощията на съдилищата, отбелязва Ройтерс. Израелският премиер отрича това и посочва, че реформите ще балансират отделните власти.

Президентът Айзък Херцог нарече противопоставянето "национална извънредна ситуация".

Полицията използва водно оръдие, за да разпръсне демонстранти, а полицаи дърпаха протестиращи, оковали се за стълбове и блокирали пътя пред парламента. Най-малко 19 души са арестувани. 

Гласуването

Шансовете за постигане на компромис изглеждаха малки, когато депутатите започнаха да гласуват, пише Ройтерс. 

"Не можете да постигнете споразумения, които защитават демокрацията на Израел с това правителство", каза опозиционният лидер Яир Лапид пред израелските телевизионни канали в Кнесета минути преди началото на продължилото часове гласуване.

С присъединяването на банки и бизнес към протеста натискът върху Нетаняху, който беше освободен от болницата в понеделник сутринта след две нощувки, по време на които му беше поставен пейсмейкър.

От една страна Нетаняху беше призован от Вашингтон да постигне компромис с опозицията, докато неговите твърдолинейни коалиционни партньори настояват за приемане на законодателство с последващи още съдебни промени.

Премиерът Бенямин Нетаняху беше в парламента за гласуването часове, след като беше изписан от болница след непланирана операция за пейсмейкър в събота.

"Катастрофа" 

"Ние сме на път към катастрофа", каза Лапид пред законодателите по време на бурния дебат: "Ако гласувате за този законопроект, вие ще отслабите държавата Израел, народа на Израел и израелските отбранителни сили".

Опозиционният лидер Яир Лапид обвини управляващата коалиция, че злоупотребява с властта си, а Нетаняху, че е „марионетка на конците на екстремисти и месианисти", след като Кнесетът прие първия от законите за съдебна реформа.

"Това е тъжен ден. Ден на унищожаването на Кнесета. Ден на безпричинна омраза. Гледам празнуващата коалиция и питам какво празнувате? Фактът, че разрушавате еврейската държава, която имаме? Фактът, че хора, които са служили заедно в резерва в продължение на 30 години, отменят годишната си среща, защото знаят, че ще свърши зле? Това крайно правителство се прегръща и прави снимки, за да отпразнува момента, в който успяха да изхвърлете на бунището на историята всичко, което ни свързва“, каза още Лапид.

Това ще бъде първата промяна, записана в закон, от който критиците се страхуват, че има за цел да ограничи съдебната независимост, но за които Нетаняху - който е съден по обвинения в корупция, които той отрича - настоява, че са необходими за баланс между клоновете на правителството.

Министърът на правосъдието Ярив Левин, който ръководеше промените, защити законопроекта, който ще измени закон, позволяващ на Върховния съд да анулира решения, които смята за "неразумни".

"Няма причина да се страхуваме от тази поправка. Има много причини да я разглеждаме като важна стъпка към възстановяване на баланса между клоновете на правителството като зачитане на избора на избирателите", каза Левин.

Критиците казват, че поправката е преминала бързо през парламента и ще отвори вратата за злоупотреби с власт, като премахне една от малкото ефективни проверки на властта на изпълнителната власт в страна без официална писмена конституция.

Правителството обяви своите съдебни планове през януари, скоро след като положи клетва, предизвиквайки безпокойство сред съюзниците в чужбина за демократичното здраве на Израел и разбивайки икономиката.

Двете най-големи банки в Израел, Leumi и Hapoalim, заявиха, че ще позволят на работниците да демонстрират в понеделник, без да загубят заплатите си. 

Форум на около 150 от най-големите израелски компании излязоха на стачка и Azrieli и Big, два от най-големите молове в Израел, обявиха, че магазините в техните търговски центрове ще останат затворени.

"Срам"

Членове на израелската опозиция излязоха от Кнесета, скандирайки "Срам, срам" след провеждането на третото и решаващо гласуване на законопроекта, съобщи Ал Джазира. 

Протести и реакции 

Ръководителят на основния профсъюз в публичния сектор на Израел заяви, че ще се срещне с други профсъюзни служители, за да обсъдят възможността за обявяване на обща стачка, след като парламентът ратифицира ключов елемент от противоречивия план за реформа на съдебната система.

Веднага след приемането на законопроекта Движението за качествено управление, израелска неправителствена организация, внесе петиция до Върховния съд.

В петицията се иска от съда да обяви документа за незаконен с основание, че той променя основната структура на израелската демокрация. Движението иска да се спре прилагането на закона, докато съдът не се произнесе по него.

Преди законопроектът да бъде приет, Израелската адвокатска колегия подготвяше правно оспорване на законопроекта.

Реакцията сред американските еврейски организации беше бърза. Центристкият Американски еврейски комитет изрази „дълбоко разочарование“ от приемането на законодателството, като каза в изявление, че е „сериозно загрижен за дългосрочното въздействие на продължаващите едностранни усилия“ за промяна на съдебната система на Израел, съобщи Еврейската телеграфна агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!