Китайските държавни медии призовават Британския музей да върне артефактите им

OFFNews 28 август 2023 в 16:14 4256 1

Британския музей

Снимка Pixabay

Британския музей

Китай призова Британския музей да върне китайски артефакти, след като наскоро от музея бяха откраднати около 2 000 предмета, предаде Би Би Си. Темата набра популярност и в социалните мрежи.

Търсенето се превърна в най-популярната тема в Weibo след статия в държавен вестник. В материала, публикуван в неделя вечерта, Global Times поиска от музея да върне всички китайски културни реликви "безплатно".

От китайското правителство и Британския музей все още нямат коментар по темата.

Музеят беше подложен на натиск, след като преди две седмици се установи, че около 2 000 предмета са „липсващи, откраднати или повредени“. Беше подадена жалба срещу служител, когото по-късно уволниха.

В своя статия Global Times твърди, че световноизвестният музей не е успял да се грижи добре за "културните ценности, принадлежащи на други страни".

"Огромните пропуски в управлението и сигурността на културните обекти в Британския музей, разкрити от този скандал, доведоха до краха на дългогодишното и широко разпространено твърдение, че "чуждите културни обекти са по-добре защитени в Британския музей", казват от редакцията.

Британският музей притежава най-голямата колекция от китайски антики на Запад. Според уебсайта му има около 23 000 китайски предмета, обхващащи времето от неолита до наши дни.

Те включват голям набор от скъпоценни предмети като картини, щампи, нефрит, бронз и керамика. Един от най-известните е репродукцията на свитък, наречен "Увещанията на инструкторката към придворните дами“, шедьовър, смятан за крайъгълен камък в китайската история на изкуството.

Това не е първият път, когато Китай призовава Британския музей да върне артефакти.

Хаштагът "Британският музей, моля, върнете китайски антики" оглавяваше класацията за търсене на Weibo до обяд местно време в понеделник. Гледан е повече от половин милиард пъти.

Не е ясно дали китайското правителство ще предприеме някакви действия след призивите.

След новините за кражбата други страни също заявиха, че вече не може да се вярва на Британския музей.

Гръцкото правителство поиска връщането на скулптурите от Партенона, известни още като мраморите на Елгин.

Нигерийските власти също призоваха музея да върне бронзовите медали от Бенин, взети от кралство Бенин, което сега се намира на негова територия.

Депутатът Тим ​​Лоутън нарече подобни искания "опортюнистични".

Той каза пред Би Би Си, че други страни трябва да се "обединят, за да помогнат за извличането на обекти, вместо да се опитват да се възползват".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

28.08 2023 в 17:12

Колониалния манталитет малко да се хъсне, особено като не могат да вардят, стават за смях.

Но пък в другите страни, доскоро и Китай, сякаш яко не се краде. Досега са ги опазили в музея, от цялото средновековно опустошаване, точно сега се направиха на ощипани девойки.
 
X

Да помогнем на украинските деца!