Китай обяви спечелилия изборите в Тайван за опасен сепаратист, обеща да смаже всяко движение за независимост

На свой ред Уилям Лай, който спечели президентските избори, заяви, че ще защити Тайван от продължаващите заплахи и сплашване от страна на Китай

OFFNews 14 януари 2024 в 08:15 4389 2

Снимка Getty Images

Тайван призова Китай да "уважи резултатите от президентските избори", спечелени предишния ден от Уилям Лай, който твърди, че островът фактически е независим и обещава да го защитава срещу заплахите на Пекин за обединение. Китайската реакция бе еднозначна - Лай е "опасен сепаратист". 

Вчера се проведоха избори в Тайван, които Китай определи като "избор между войната и мира". Вотът които протече на фона на засилващ се натиск от Пекин островът да приеме неговия суверенитет.

В крайна сметка 64-годишният настоящ вицепрезидент Уилям Лай спечели президентските избори спечели от раз в един тур с 40,1% от гласовете. Той ще встъпи в длъжност на 20 май, заедно със своята вицепрезидентка Сяо Мейцин, бивша представителка на Тайпе във Вашингтон.

В кампанията си вицепрезидентът обеща да "защити Тайван от продължаващите заплахи и сплашване от страна на Китай".

Ето как реагираха от Китай:

"Министерството на външните работи призовава властите в Пекин да зачитат резултатите от изборите, да погледнат реалността в очите и да се въздържат от репресии срещу Тайван", се казва в изявление на дипломатическата служба.

Говорител на китайското външно министерство заяви в "X", че "каквито и промени да настъпят в Тайван, основният факт, че в света има само един Китай и че Тайван е част от Китай, няма да се промени".

Комунистическата държава, която смята Тайван за една от своите провинции, която при необходимост може да бъде обединена със сила, подчерта, че резултатите от изборите "няма да попречат на неизбежната тенденция към обединение с Китай".

"Ние твърдо ще се противопоставим на сепаратистките действия, насочени към независимост на Тайван, и на чуждестранната намеса", предупреди Чън Бинхуа, говорител на Държавния съвет по въпросите на Тайван.

Пекин определи фаворита Уилям Лай като "опасен сепаратист", а в навечерието на вота китайското министерството на отбраната обеща да "смаже" всяко движение за независимост на Тайван.

От Тайван реагираха като определиха реакцията от страна на китайските власти като "абсурден и грешен коментар".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

2

Комита

14.01 2024 в 09:38

Китайските въоръжени сили буквално са го́ла вода: https://www.businessinsider.com/china-corruption-rocket-force-water-fuel-xi-jinping-purge-scandal-2024-1 :)))

22548

1

dolivo

14.01 2024 в 09:29

мдааа, става напечено
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика