Кипър иска помощ от руския патриарх в преговорите за финансова помощ от Русия

Вероника Шербанова 20 март 2013 в 12:24 1250 1

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис, Снимка: БГНЕС
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис, Снимка: БГНЕС

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще поиска помощ от руския патриарх Кирил за финансовите преговори с Русия, съобщиха световните медии.

Кипърският президент ще се срещне в сряда с главата на кипърската православна църква архиепископ Хризостом. На срещата ще бъде обсъден въпросът за въвеждането на данък на банковите депозити. Очаква се Анастасиадис да помоли архиепископ Хризостом да разговаря с руския патриарх Кирил и да го убеди да съдейства в преговорите с президента Владимир Путин за финансова помощ.

Министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис е на посещение в Москва, където ще се срещне с руския си колега Антон Силуанов. Сарис се надява да договори финансова помощ от страна на Русия, с която да избегне искането на помощ от Европейския съюз.

Парламентът на Кипър отхвърли вчера законопроекта за данък върху банковите депозити. Съгласно законопроекта, данъкът за депозитите под 100 000 евро трябваше да бъде 6,75%, а за влогове над 100 000 евро – до 9,9%. Планът за еднократно данъчно облагане на депозитите беше поставен като условие от страна на ЕС и МВФ за получаване на спешна финансова помощ от 10 милиарда евро.

След като законопроектът беше отхвърлен, финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле заяви, че съжалява за решението на кипърските депутати, което според него може да означава банките в Кипър да останат затворени. Отказът от въвеждането на данъка и съответно от приемането на помощта на ЕС и МВФ ще доведе до банкрут на страната и изход от еврозоната, посочи Шойбле.

Малко преди гласуването Русия се обяви против въвеждането на данъка. Президентът Владимир Путин коментира, че въвеждането му би било непрофесионално, опасно и несправедливо. Руският премиер Дмитрий Медведев пък допълни, че това би могло да означава промяна на взаимоотношенията между двете страни.

Късно снощи Никос Анастасиадис е провел телефонен разговор с Путин, в който му е съобщил за решението за отхвърлянето на законопроекта. Двамата са обсъдили и икономическото положение на Кипър.

Телефонен разговор с кипърския президент е провел и германският канцлер Ангела Меркел. По думите ù Кипър трябва да води преговори за финансова помощ само с международните кредитори и да не въвлича трети страни, като Русия например.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови