Киев забрани 38 руски книги, пази украинците от фашизъм

OFFNews 11 август 2015 в 18:34 4962 13

Украинският Държавен телевизионен и радио комитет представи списък с 38 забранени руски книги, предава Би Би Си.

В изявление на комитета се казва, че целта е "защита украинските граждани срещу информационна война и методи на дезинформация, срещу идеология на омразата, фашизъм, ксенофобия и сепаратизъм."

Някои от забранените автори са националистите Александър Дугин, Едуард Лимонов и икономическият съветник на Владимир Путин Сергей Глазев. Сергей Доренко, руски телевизионен водещ, който попада в черния списък на ЕС, поставя под въпрос ефективността на забраната в епохата на интернет.

Забранени са книги като "Украинският фронт - червени звезди над Майдан", "Бойно поле Украйна - Счупеният тризъбец", "Напред към СССР", "Супермен говори руски" и "Киев капут".

Русия също има подобен регистър, наречен Федерален списък на екстремистки материали. Изредените в него заглавия са повече от 1000 и могат да бъдат открити на сайта на руското правосъдно министерство.

Сред книгите фигурират такива на джихадистки групировки и Свидетелите на Йехова. Едно от по-известните заглавия е "Взривяването на Русия" на бившия руски разузнавач Александър Литвиненко, който беше убит през 2006 г. в Лондон и за чиято смърт Великобритания обвинява Москва.

Обявяването на забранения списък с книги идва на фона на ежедневните сражения между проруски сепаратисти и украинската армия в Донбас. Украйна и Западът обвиняват Русия за подклаждане на сепатаризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки