Кибер полицията в Украйна е разбила проруска ферма за тролове с 1,5 милиона акаунта

Организаторите на фермата са използвали и SIM карти на водещи мобилни оператори в Швеция

Красимир Крумов 04 януари 2023 в 20:41 9626 10

Снимка Национална полиция на Украйна

С помощта на около 100 хиляди карти са създадени общо над 1.5 милиона фалшиви акаунта в различни мрежи.

Полицията в Украйна е ликвидирала руска "фабрика за тролове" и е иззела над 100 хиляди SIM карти, използвани за създаването на 1,5 милиона фалшиви акаунта с цел разпространяване на дезинформация в интернет, съобщи новинарският канал SVT Nyheter. Според медиите в Швеция голяма част от картите са на шведските оператори Comviq и Lycamobile. „Естествено, смятаме че това е достойно за съжаление, заяви Фредерик Халщан, шеф на отдела за връзки с обществеността в „Tele2“ в разговор за SVT Nyheter.

Телевизиите в Швеция показаха оперативен запис на Националната полиция на Украйна отпреди две седмици, в който се виждат хиляди SIM карти в чували, а също и множество включени мобилни телефони и мобилни широколентови връзки. Филмът, който е публикуват от Киберотдела на Националната полиция на Украйна, показва въоръжени служители на полицията, претърсващи руска фабрика на тролове в рамките на общонационалната операция „Фабрика на ботове“.

По време на претърсване на домове са иззети над 100 хиляди SIM карти, които са служили за регистрация на фалшиви акаунти. Общо мрежата от ботове е разполагала с над 1,5 милиона акаунта в различни социални мрежи, услуги за електронни пощи и комуникатори.

Ботовете са били регистрирани с цел разпространяване на дезинформация и на проруска пропаганда“, съобщава украинската полиция.

В хода на акцията срещу фермите или фабриките за ботове са разкрити незаконните дейности на 31 лица от различни региони на Украйна.

Организаторите на фермите са регистрирали бот акаунти, от които се разпространяват фалшификати и незаконно съдържание. По-специално публикациите и коментарите са съдържали прокремълски разкази, оправдания за окупацията на украински територии, военна пропаганда и дискредитиране на защитници на Украйна или представители на властите.

По време на операцията киберполицията на Украйна е открила факти на "заразяване" на мобилни устройства на граждани със зловреден софтуер. Принципът на неговата работа се състои в скритото дистанционно получаване на SMS-съобщения за проверка на кода при регистриране на акаунти в различни услуги от чуждо име.

Както разкрива шведската публична телевизия SVT сред иззетите карти се намират опаковки на Lycamobile с текстове на шведски език и камари SIM карти от марката Comviq, която е собственост на Tele2.

Можем да предполагаме, че каритте на Comviq са били използвани а нещо, което се явява престъпна дейност, коментира Фердрих Халщан.

След избухването на войната в Украйна Comviq пусна безплатни разговори в Украйна и от Украйна, за да могат хората, бягащи от агресора лесно да общуват помежду си.

„Ако тази система е била използвана и послужила за нещо, което може да се счита за престъпна дейност, то ние, разбира се, разглеждаме това много сериозно“, добави Халщан.

Както напомня SVT, в миналото в Швеция беше относително лесно да се получи SIM карта без регистрация. От 1 август 2022 година не може да се купуват нерегистрирани и анонимни карит за мобилни телефони, нито мобилен широколентов интернет. В началото на август м. г. украинската полиция разби подобна на сегашната ферма за около 1 милион ботове, разположена в Киев, Харков и Виница. Тогава използваните SIM карти бяха едва 5 хиляди, а в помощ на троловете са били и 200 прокси сървъра за скриване на действителния IP адрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

10

поп Дръвчо

05.01 2023 в 11:01

Dob, не е хубаво човек да се ограничава в собственото познание. Винкелът не е диагноза от медицината, той е член и алинея от правото.

1015

9

Dob

05.01 2023 в 10:26

Една от медицинските дисциплини,които съм учил е психиатрия.За първи път се сблъсквам с диагноза:
Бай Пешо от Перник 7.

-1650

8

ob1

05.01 2023 в 09:38

Вижте тоя Райграс долу - класически пример, преди препинателни знаци набива шпации (много лесно се познават по това). Щом още пише обаче явно е от друга ферма. Пешето си е просто неграмотник-говнояд. сашка парапетова-дедомразеща е платена труженичка на гроб/дуписе. Веждичката е орк от Поварово, там другояче не могат. ЕА е изкукала пенсия, не е трол.

-5840

7

Тукашните не отстъпват на това, въпроса, че СИМ картите им ги купува Америка за България.

2005

6

Райграс

05.01 2023 в 08:46

Крадеца вика , "Дръжте крадеца ! " По -големи лъжци от украинските информационни агенции са само македонските , но не е сигурно !

936

5

escrin

04.01 2023 в 23:02

AntiZ, тукашният мурзилаш е доста разнообразен по състав :)
Евро-то например и според мен не е трол, но има няколко други, които са класически пример за гербо-депесарски тролове, особено един дето смени 10 имена щото постоянно го банват завалията, последно май се казваше Дедо МразИ. Тоя е 100% депесарски трол на заплата. За него няма почивка, пише в 3 часа през ноща, пише на Бъдни Вечер... абе не му е добре на човека :) Не го знам как не е умрял от глад и мръсотия още, с тия 24/7 смени дето ги бичи тук

10298

4

AntiZ

04.01 2023 в 22:24

Не мисля, че тукашните са тролове. Полезни идиоти са, пенсионирани военни. А тоя, дето се зове некаква вежда, и логорея го е гепила.

-1650

3

ob1

04.01 2023 в 21:53

Интересно кой от тукашния мурзилаж рязко ще замлъкне :)

2550

2

alfakentavur

04.01 2023 в 21:52

Жалко, че около трите рашистки подлоги тука са твърде нископоставени и жалки тролове, за да изгорят с тази ферма :(

1000

1

Рашистан-WC

04.01 2023 в 20:50

супер, по-малко рашистка дезинформация !
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки