Как Путин може да получи пожизнен имунитет

OFFNews 06 ноември 2020 в 08:57 2596 1

Снимка Pixabay

Според законопроект, който беше внесен вчера в руския парламент, президентският имунитет от съдебно преследване за криминални деяния може да стане пожизнен, предават Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Досега имунитетът обхващаше само престъпленията, извършени по време на президентския мандат. Този закон беше приет в края на 1999 г., след като Борис Елцин прехвърли властта на Путин.

Спорният законопроект идва след референдума за конституционна реформа, която позволи на Владимир Путин да се кандидатира отново за президент след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г. Това на практика означава, че той може да остане на власт до 2036 г.

Освен това промените предвиждат снемането на имунитета да става все по-трудно - изисква се долната парламентарна камара да подготви доказателства за обвинение в държавна измяна или друго тежко престъпление, а горната камара - да одобри с мнозинство снемането на имунитета.

За да влезе в сила внесеният законопроект е необходимо той да бъде приет на три четения, след това да бъде приет от Съвета на федерацията и накрая - да бъде подписан от президента Путин.

Според Павел Крашенинников, председател на комисията по държавно строителство и законодателство, законопроектът е важен "както за човека, така и за стабилността на държавата и обществото".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика