Как действа руската мрежа за депортиране на украински деца

OFFNews 11 януари 2024 в 18:24 3889 4

Деца

Снимка GettyImages

Разследване на Ройтерс проследява пътя на депортираните украински деца. Установено е, че мрежа от прокремълски активисти участва в депортирането.

Сираци и разделени насила от семействата си деца и тийнеджъри са прекарали последните няколко месеца в крайморски лагери в анексирания от Русия Крим. Забранено им е да носят синьо и жълто, цветовете на Украйна, и са принуждавани да научат руския химн наизуст. 

Децата все още са далеч от семействата и родината си. Съвсем скоро част от децата са преместени в Геническ, контролиран от Русия украински пристанищен град на Азовско море. Други са осиновени в Русия, а за трети все още не се знае нищо.

Лиза Бацура е едно от пострадалите деца. Тя разказва пред Ройтерс, че докато е била в 7-ма професионална гимназия в Геническ, си ги уведомили, че очакват много важен гост от Москва. Този гост, руса жена, е представяла на учениците "големи възможности за развитие в Москва".

Специалният посетител е Мария Лвова-Белова, руски комисар по правата на детето.

Жената казала на едно момиче, че може да учи във всеки руски университет, дори в Москва. Лиза, която е живяла в дом за деца, защото е имала трудни отношения с майка си, може да стане част от руско семейство.

„Имам майка, но те решиха, че аз съм сираче. Искаха да ми издадат руски паспорт и да ми намерят семейство, руско семейство", разказва Лиза.

Миналия март Международният наказателен съд (МНС) издаде заповеди за арест на Лвова-Белова и на руския президент Владимир Путин по обвинения в незаконно депортиране на деца от Украйна. Съдът реши, че има „разумни основания“ да се смята, че и двамата носят индивидуална наказателна отговорност за действията си.

Главният прокурор към МНС заяви, че Русия е прехвърлила „поне стотици ” деца от сиропиталища и домове в окупирани региони на Украйна и „много” са дадени за осиновяване. Украинските власти съобщиха, че Русия е отвела повече от 4000 деца.

Някои от изчезналите деца са открити. Сред тях е Лиза, която вече е в безопасност в Украйна - благодарение на майка си Оксана Халкина, която я е проследила до Геническ и я е върнала у дома. Повечето свидетелства за масовото движение на украински деца в Русия идват от завърнали се като Лиза.

Други деца от Херсон, които са живеели в Геническ, обаче остават в руски ръце. Сред тях са съученикът на Лиза Зорик и братът му Данило, които са останали сираци през 2021 г.

Прокуратурата на Международния наказателен съд уверява, че продължава да „развива множество взаимосвързани линии“ на разследване на отвличането на украински деца. 

Украинските прокурори съобщават, че провеждат досъдебни разследвания за незаконно прехвърляне и депортиране на украински деца в окупирани територии и тяхното осиновяване от руски семейства. 

Като интервюира десетки свидетели на депортациите и прегледа социалните медии и руските новини, Ройтерс идентифицира Зорик, Данило и трима други тийнейджъри, които са били изведени от Херсон заедно с Лиза. И петимата все още се намират на контролирана от Русия територия, с малка перспектива да се върнат в Украйна.

Други две деца сега са в Русия. Единият е Илия Васченко, който навършва четири години този месец. Издаден му е нов руски акт за раждане на 26 септември миналата година - от руската държавна служба по вписванията в Подолск, близо до Москва. Документите от регистъра, прегледани от Ройтерс, не разкриват точното му местоположение, нито дали е осиновен.

Другото дете е двегодишната Маргарита Прокопенко. Тя е осиновена от Сергей Миронов, лидер на прокремълска политическа партия, и съпругата му Инна Варламова, която е работила като парламентарен помощник - това показват документите за осиновяване. Името на Маргарита е сменено на Марина Миронова. 

В публикация в Телеграм Миронов каза, че докладът за осиновяването е „фалшив“ и е част от кампания на украинското разузнаване за дискредитиране на патриотичните руснаци.

В някои случаи децата биват експлоатирани в пропагандни телевизионни предавания и видеоклипове.

Братя и сестри са разделени, уязвими младежи са настроени един срещу друг, а деца в предучилищна възраст – без кръвни роднини, които да ги търсят – са скрити от погледа на контролирана от Русия територия. Връщането на тези деца е трудна задача, казват доброволци и служители в Украйна. Задачата става все по-трудна с всеки изминал ден.

Не е ясно какво бъдеще очаква децата от Херсон.

От хилядите деца, които са преминали през социалните заведения в региона на Донецк, повече от 250 са преместени в детски институции, приемни домове или осиновени в Русия и Крим. Повечето от децата са преместени през 2022 г., някои чак до Мурманск и в Ямало-Ненецкия автономен окръг на Сибир. 

Извеждането на украински деца е подкрепено от огромна машина за депортиране, настаняване и превъзпитание. Установено е, че мрежа от прокремълски активисти е участвала в отнемането на двете групи сираци от Херсон - Лвова-Белова, членове на руския парламент, служители в окупирания от Русия Крим и украински лекари и учители, които са избрали да сътрудничат на руски власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

4

демотиватор

12.01 2024 в 08:04

Човекоядството в Русия- традиция и нрави!
Внимание- има исторически снимки на руски людоеди с останки от трапезата им (не е за слаби нерви) !

https://gorlis-gorsky.livejournal.com/695299.html

22548

3

dolivo

11.01 2024 в 19:51

разбира се, руските служби тиражират яко как украинците въртели ферми за деца с органна търговия или трафик педофилски, което повече пари направи.

2550

2

alfakentavur

11.01 2024 в 19:33

През Втората световна и нацистите са крали полски и др. деца с цел евгеника. Целта на блатните орки е подобна - да си попълнят загубите от войната и да си подобрят генофонда.
Изроди!

345

1

Джендо Джедев

11.01 2024 в 19:27

Копейките преди време пускаха партенки, че някакви митични норвежци искали да ни откраднат децата. А ето кой е истинският крадец на деца - матушката им! Отвратителна пасмина!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки