Израел отказва хуманитарни паузи, докато не бъдат освободени заложниците

IDF съобщи за двама убити капитани на по 22 години

OFFNews 16 ноември 2023 в 07:52 1658 1

Газа

Снимка jpost.com

За двама убити офицери в Газа съобщи IDF днес, двамата капитани са на по 22 години. 

Израелското външно министерство отхвърли идеята за "продължителни хуманитарни паузи" в Газа, докато групировката "Хамас" държи израелци като заложници, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Съветът за сигурност на ООН прие вчера резолюция, в която призовава за "спешни и продължителни хуманитарни паузи и коридори в цялата ивица Газа". Документът, внесен от Малта, се фокусира до голяма степен върху страданията на палестинските деца. Паузите трябва да продължават "достатъчен брой дни, за да се осигури пълен, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп на хуманитарните агенции на ООН и техните преки партньори", се посочва в текста.

Резолюцията призовава и за освобождаване на всички заложници.

В отговор израелското външно министерство заяви в комюнике, че "няма място за продължителни хуманитарни паузи, докато 238 заложници все още са в ръцете на терористите от Хамас". Според посланика на Израел в ООН Гилад Ердан резолюцията е "откъсната от реалността". "За съжаление съветът продължава да пренебрегва и отказва да осъди или дори да спомене клането, извършено от "Хамас" на 7 октомври", допълни той. 

Израел съобщи, че при претърсване в болница "Ал Шифа" неговите войски са открили оръжия и бойно снаряжение на "Хамас". Групировката отхвърли тази информация като "лъжа".

Здравното министерство в управляваната от палестинското ислямистко движение "Хамас" ивица Газа заяви днес, че израелската армия е разположила булдозери в болница "Ал Шифа".

"Израелски булдозери разрушиха части от южния вход" на болницата, съобщи министерството в кратко изявление. Потърсени за коментар от АФП, израелските военни заявиха, че в момента се извършва операция на територията на болницата.

Продължаваме да напредваме", заяви в канала на израелската армия в "Телеграм" генерал-майор Ярон Финкелман, който отговаря за операциите в ивицата Газа. 

Снощи израелските сили взривиха правителствена сграда на Хамас в Газа, която бе погълната от кълба сив дим, показаха записи в социалните мрежи.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

16.11 2023 в 10:07

"Съвет за сигурност на ООН" в който стои Русия! Каква сигурност! Едни терористи няма да осъдят другите терористи никога! И продължават да им доставят оръжие!
 
X

Да помогнем на украинските деца!