Израел: ООН изглежда се е отклонила от основната си мисия за предотвратяване и борба с ужасите и военните престъпления

86 Нобелови лауреати в петиция: Отвличането на деца е престъпление срещу човечеството. Освободете ги незабавно!

Александра Маркарян 21 октомври 2023 в 21:41 3855 4

ООН

Снимка pexels.com

ООН

"Отвличането и лишаването от свобода на деца са недвусмислени военни престъпления и тежки престъпления срещу човечеството." Това пишат 86 Нобелови лауреати в петиция с призив за незабавното освобождаване на взетите за заложници от терористите от "Хамас" израелски деца.

С нея те се обръщат към ООН, заедно с посланиците на Израел и САЩ. Петицията е изпратена тази вечер и за нея съобщи посолството на Държавата Израел в България. Адресирана е до генералния секретар, а оттам - до лидерите на нациите по целия свят.

Лауреатите призовават световните лидери да предприемат незабавни действия за освобождаването на децата.

„В аналите на човешката история са се разразявали войни, но човечеството неизменно поставя границата между военните действия и военните престъпления. Никоя война не трябва да оправдава масови зверства. Никоя война не нормализира актовете на изнасилване и изтезание. Войната никога не оправдава пленяването на невинни малки деца и задържането им в нечовешки плен“, пишат те и напомнят:

„По време на нападението "Хамас" отвлече стотици израелски военни и цивилни лица, включително деца на възраст между 6 месеца и 18 години. Децата никога не трябва да се разглеждат като пионки на арената на бойните действия“.

Нобеловите лауреати са единни в моралните си искания за незабавното освобождаване на тези отвлечени деца. Те заявяват:

„Душата на детето се различава от тази на възрастния. Наш свещен дълг е да защитаваме невинните и да предпазим уязвимите. Наш свещен дълг е да спасим децата си. Мъчителните образи и думи, на които сме свидетели днес, събуждат спомени за по-мрачни времена, времена, които ние, човечеството в своята цялост, се надявахме да оставим в миналото“.

Подписалите петицията недвусмислено заявяват, че отвличането и лишаването от свобода на деца е военно престъпление и дълбока морална несправедливост срещу човечеството като цяло. Посланието им завършва с категоричния призив:

„Освободете децата“.

Израелският посланик в ООН Гилад Ердан коментира:

„След варварското клане, извършено от "Хамас", което трагично отне живота на деца, жени и възрастни хора, ООН изглежда се е отклонила от основната си мисия за предотвратяване и борба с ужасите и военните престъпления. ООН изглежда пренебрегва страданията на израелските граждани, включително отвличането на невинни деца и бебета. Това представлява последната възможност на ООН да демонстрира своята значимост и човечност. Призовавам генералния секретар да се събуди за дълбокото значение на живота на отвлечените деца, да почувства как тяхното благополучие резонира дълбоко в него и да бъде непоколебим в ангажимента си да даде приоритет на невинните деца, отвлечени от терористи, пред подпомагането на тези в Газа, които подкрепят варварското насилие на терористите. Нобеловите лауреати служат за емоционален морален компас и аз искрено го умолявам да се вслуша в тяхното послание“.

Тази безпрецедентна петиция бе представена от професор Даниел Канеман, представляващ нобеловите лауреати, и Алана Зейчик и Лиъм Линдзи, роднини на отвлечените 3-годишни близнаци Ема и Джули и 5-годишната Амелия, представляващи семействата на отвлечените деца.

Сред подкрепилите я са Ширин Ебади, Нобелов лауреат за мир за 2003 г.; Елън Джонсън Сърлийф, Нобелов лауреат за мир за 2011 г.; Даниел Канеман, Нобелов лауреат по икономика за 2002 г.; Аарон Цихановер, Нобелов лауреат по химия за 2004 г.; Патрик Модиано, Нобелов лауреат за литература за 2014 г.; Жузе Рамус-Орта, Нобелов лауреат за мир за 1996 г.; Олга Токарчук, Нобелов лауреат за литература за 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

22.10 2023 в 14:30

Явно при тебе и с набиране не става.
Нищо не си разбрал от четенето.

-4778

3

137

22.10 2023 в 00:11

https://avalon.law.yale.edu/20th_century/res181.asp

Знаенето става с четене. Не е като другото дето само с набиване става.

3251

2

динозавър

21.10 2023 в 23:33

Че дори левичарските вестници в Западна Европа не зная ( или се правят, че не знаят) какво казва тази резолюция. Как да очакваме например професионалният пъжец Кон Лавров да си спомни какво пише там.

-4778

1

137

21.10 2023 в 23:09

ООН може да им каже следното: резолюция 181,1947 година.

 
X

Да помогнем на украинските деца!