Израел: Хуманитарна криза или проблем в Газа? Дори не сме близо до това

Александра Маркарян 03 ноември 2023 в 11:51 2234 2

Моше Тетро

Снимка https://www.gov.il/

Моше Тетро

От началото на войната с „Хамас“ Израел наблюдава всекидневно хуманитарната ситуация сред палестинците и останалите граждани в Ивицата Газа – дали имат вода, храна и лекарства и днес потвърди, че няма никакво основание да се говори за хуманитарна криза в палестинския анклав.

„Създадохме екип от експерти, които да наблюдават хуманитарната ситуация сред цивилните в Газа – имат ли вода, електричество, храна, медицински консумативи и т.н.

...

От самото начало хуманитарната ситуация не беше лека, но не сме дори близо до каквато и да е хуманитарна криза или хуманитарен проблем“ - заяви снощи полковник Моше Тетро, ръководител на Администрацията за координация и свръзка с Газа от отдела за координация на правителствените дейности в териториите.    

Така на брифинг на Министерството на външните работи на Израел за отразяващите войната чуждестранни журналисти той отрече настойчиво повтаряните твърдения на „Хамас“, на контролираните от терористичната групировка власти в палестинския анклав и на ООН за настъпила хуманитарна катастрофа там вследствие на войната, започнала на 7 октомври.

„Какво знаем днес?

Относно храната мога да ви кажа, че няма липса на храна в Газа. Доколкото знаем, снабдяването с храна е достатъчно за седмици напред.

Относно водата: около 90% от водните източници са вътрешни, не от Израел. Те имат около 250 кладенеца вътре в Газа. От трите водопровода от Израел към Газа един беше повреден от "Хамас". През първата седмица на войната ние отворихме два водопровода в южната част на Газа.

...

Знаем, че има достатъчно медицинско снабдяване в Газа за седмици. Хамас извършва медицински доставки.

...

Няма недостиг на енергия в Газа. Има достатъчно гориво. Имат генератори. На една от болниците, европейска, 70% от енергията идва от соларни паркове. Имат достатъчно гориво не за дни, а за до три седмици", увери Тетро.

Той нарече "лъжи" твърденията, че болници затварят, защото нямат гориво и отбеляза как въпреки периодично обявяваните крайни срокове, след които лечебните заведения ще затворят и ще настъпи катастрофа, сроковете идва, отминават и болниците продължават да работят.

"Вчера "Хамас" обявиха, че са затворили болница заради липса на гориво. 3 или 4 часа по-късно болницата работеше на пълни обороти. Говорят това само за да мисли международната общност, че Израел спира болници" - отбеляза говорителят на Министерството на външните работи на Израел Лиор Хаят и допълни, че частният сектор също снабдява Газа.

Полковник Тетро напомни и за щабовете на "Хамас" под болниците и свърза исканията за гориво отвън именно с нуждите на терористите за водената от тях война, а не за болните в болниците. "Няма недостиг нито на гориво, нито на храна, нито на вода, нито на лекарства", подчерта полк. Тетро.

"Ние, за разлика от „Хамас“, оперираме под международното хуманитарно законодателство - продължи Хаят. - Израелските отбранителни сили (IDF) от седмици призовават хората от северните райони на Ивицата Газа да отидат на юг. Правим най-доброто, за да намалим всяка вреда за цивилното население. Ивицата Газа е зона на война. Молим многократно хората от Северна Газа да отидат на юг. От "Хамас" ги карат да останат, защото стратегията им е да ги използват като жив щит. Те стрелят от болници. Виждали сме ги да стрелят от институции на ООН, от училища. Това е част от стратегията на "Хамас". Призоваваме населението да отиде на юг, където ще има хуманитарни доставки. Работим с международната общност, за да осигурим гориво, лекарства, храна. ... Това не е малка операция, ние сме във война."

???? 68 trucks loaded with international humanitarian aid were transferred to the Gaza Strip today.

Trucks contained medical supplies, food and water.#HumanitarianAidforGaza pic.twitter.com/nmPXVI3mhJ

"Хамас" преувеличава и броя на цивилните жертви - предупреди полковник Моше Тетро. По данни от вчера на контролираните от "Хамас" здравни власти те са около 9000. В някои от случаите жертвите не са от израелски огън, добави Хаят и напомни за обвинение през първата седмица на войната от "Хамас", че Израел убил стотици хора чрез удар по болница. Впоследствие се оказа, че ударът е причинен от паднала ракета на терористите, изстреляна първоначално срещу Израел, но паднала на паркинга на лечебното заведение. Установи се също, че жертвите не са стотици, както твърдяха хората на "Хамас", а под 50.

Преди дни "Хамас" обяви, че стотици хора са били убити от израелски удар по град Джабалия (намира се на 4 км северно от град Газа в Ивицата Газа). "Това е чиста лъжа, чиста лъжа! Не бяха стотици. Не бяха 10 дори" - възмути се Тетро.

Хаят припомни как започна тази война: с бруталното нападение на "Хамас" над невинни израелски граждани.

"Хамас" гориха живи хора, убиваха бебета, цели семейства, убиха 250 млади хора, които празнуваха на музикален фестивал в Южен Израел. Това е престъпление срещу човечеството. През последните три седмици са били изстреляни 8000 ракети срещу Израел. Изстрелването на всяка от тях е двойно военно престъпление - първо, защото ги изстрелват срещу цивилни и, второ, защото те се крият зад цивилни в Ивицата Газа, когато ги изстрелват. Ние си имаме работа с брутална терористична организация, която е по-лоша от ИДИЛ. Това не е обичайно насилие в Ивицата Газа. Това е най-лошото от Холокоста насам.

Ние обявихме война на самозащита срещу "Хамас". Нашата цел в тази война е да унищожим командването ѝ. Това е оцеляване. Ако не го направим, "Хамас" ще продължат с атаките си една след друга".

Ако може да се говори за хуманитарна катастрофа, тя е сред израелските заложници на "Хамас" в Газа - подчерта Хаят. 240 души са в плен на терористите. Сред тях има 9-месечно бебе, деца, които са видели как убиват родителите им пред очите им. "Призоваваме международната общност да направи каквото е необходимо, за да ги върне у дома незабавно" - призова говорителят.

По повод шокиращото изявление на руския посланик в ООН Василий Небензя, че Израел "няма право на самозащита" срещу "Хамас", защото бил окупатор, макар да е на собствената си земя, Хаят коментира кратко:

"Ако не осъждаш "Хамас", ако не подкрепяш правото на Израел на самозащита, подкрепяш "Хамас".

Израелските официални представители опровергаха и друго твърдение на "Хамас" - за броя на убитите журналисти по време на войната, според тях - 34-има. "17 от тях са терористи, участници в клането на 7 октомври", посочи Хаят.

Той се обърна към журналистите по света, които отразяват войната, с призива да не се облягат на "Хамас" като на достоверен източник на информация. "Ако "Хамас" ви кажат, че е ден, излезте навън и проверете дали наистина грее слънце", допълни Тетро.

"Единствената причина да искаме хората да напуснат (град Газа и северните райони на анклава - бел. ред.) е да ги опазим, няма друга причина. Правим най-доброто, за да може на бойното поле да се бием с бойци. Не ние започнахме тази война, но ние ще я завършим. Ще я приключим" - заяви Хаят.

Въпреки че в новините за войната и породената от нея хуманитарна ситуация надделява информацията за жителите на палестинския анклав и и израелските заложници на "Хамас", те не са единствените подложени на лишения. 250 000 израелски граждани трябваше да напуснат домовете си и да се евакуират в други населени места в Израел, където живеят на палатки. Причината е, че са живеели в районите, атакувани от "Хизбула". Някои от тези хора вече нямат дом, в който да се върнат, защото той е бил разрушен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

03.11 2023 в 20:11

Демотиватор, никой не иска да приеме палестинците. Не си търсят белята. Преди около половин век, Йордания ги изгони с война.

400

1

демотиватор

03.11 2023 в 12:27

Ако се гътне (от само себе си например) на 2-3 места оградката Газа->Египет, то мирните филистимци ще поизбягат при братята си египтяни и готово.
Един възможен вариант (ツ)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки