Изключиха от комунистическата фракция депутатите от Владивосток, поискали Путин да спре войната

Красимир Крумов 01 юни 2022 в 13:32 5557 2

Леонид Васюкевич

Снимка РБК

Леонид Васюкевич не е член на компартията и затова е изключен само от фракцията и в Законодателното събрание.

Двамата местни депутати, които поискаха от Владимир Путин да спре войната и да изведе армията от Украйна са били изключени от фракцията на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) в Законодателното събрание на Приморския край съобщи „Комерсантъ“. Миналия петък 69-годишният Леонид Васюкевич прочете на заседание на събранието декларация против войната в Украйна.

"Ние разбираме, че ако нашата страна не прекрати военната операция, сираците ще станат още повече. В хода на военната операция хората стават инвалиди, това са млади хора, които биха могли да донесат огромна полза за нашата страна <…> Настояваме за незабавно извеждане на войските на Руската Федерация." – каза пред колегите си в Законодателното събрание Васюкевич.

Депутатът заяви тогава, че декларацията е подкрепена от членовете на фракцията на КПРФ Наталия Кочугова, Александър Сустов и Генадий Шулга.
Във вторник бюрото на Приморския областен комитет на компартията на Русия препоръчало на депутатите комунисти да изключат от партийната си фракция в местния парламент Васюкевич и Шулга.

Минути по-късно се е провело заседание на депутатския клуб, на който партийното поръчение е било изпълнено единодушно. „Тези депутати дискредитираха нашата партия със своя демарш, така че нямат място в нашите редици“, казва пред „Комерсантъ“ Анатолий Долгачов, първи секретар на областния комитет и ръководител на фракцията на Комунистическата партия в регионалния парламент. „Васюкевич и Шулга не са членове на партията, затова ги изключихме само от фракцията. Официалната позиция на Комунистическата партия на Руската федерация е, че подкрепяме действията на нашите въоръжени сили за денацификация на Украйна.“

Оказалите се „идейно чужди“ Васюкевич и Шулга не са били поканени нито на заседанието на партийното бюро, нито на това на фракцията, когато се е решавала съдбата им.

„За нас те вече са хора, с които не може да се ръкуваме, политически трупове, които сами по себе си не представляват нищо. – обяснява линията на партията Долгачов. – Бяха избрани само защото вървяха с бренда на комунистическата партия, а сега предадоха своите избиратели." – допълни първият секретар на партията.

На миналогодишните избори комунистите получиха 14 мандата от общо 40 в Законодателното събрание на Приморския край.

Леонид Васюкевич е разбрал за изключването си от репортер на „Комерсантъ“. „Можеха и да ни поканят на заседанието на фракцията. Ами…изключили – изключили. Ще бъдем с Шулга независими депутати.“ – коментира комунистът-пацифист.

Изявлението на Васюкевич и другарите му получи широка разгласка както във Владивосток и Русия, така и в чужбина. Губернаторът Олег Кожемяко („Единна Русия“) нарече депутата Васюкевич предател, а ръководителят на фракцията на Комунистическата партия Анатолий Долгачев обеща да се справи сурово с инициаторите на демарша още миналия петък.

Председателят на Законодателното събрание Александър Ролик също остро осъди авторите на призива към държавния глава:

„Мнозинството от депутатите на Законодателното събрание на Приморие безусловно подкрепят решението на президента на Руската федерация за провеждане на специална военна операция и нашите момчета, които днес защитават жителите на Донбас, защитават националните интереси и сигурността на страната ни и остро осъждат номера на Васюкевич и Шулга. Оценка за поведението им ще даде комисията по правилника, депутатската етика и организацията на работата на областния парламент.”

Според ръководителя на правния отдел на регионалния парламент Ирина Володина, обаче, действията на депутатите Васюкевич и Шулга са нарушение на правилата на законодателното събрание, но максималното наказание за това е лишаване от право да говорят на следващата сесия, наказание, което вече им беше наложено и повече от това не могат да бъдат наказани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

01.06 2022 в 16:39

Станал "политически труп"! Разбирай в най-скоро време и физически! Тия мразят най-много своите, после всички останали:
https://t.me/kievskiy_dvizh_novosti/18048

-1100

1

qwertz

01.06 2022 в 13:53

"Миналия петък 69-годишният Леонид Васюкевич"

Направо са го впечатлили! Поне за разлика от каПутин е бил наясно как ще го оплюят.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки