Изборно фиаско: 91% от избирателите в Тунис отказаха да гласуват

OFFNews 18 декември 2022 в 21:14 4965 0

Членове на Независимия висш избирателен орган броят гласовете ден след парламентарните избори в Тунис

Снимка БТА/АП

Членове на Независимия висш избирателен орган броят гласовете ден след парламентарните избори в Тунис.

Масов бойкот демонстрираха гласоподавателите в Тунис. Над 91% от тях отказаха да гласуват на парламентарните избори в събота. Избирателната активност е смайващо ниска: 8.8%. Тоест гласували са 803 хил. от приблизително 9 милиона избиратели.

Бойкотът бе поведен от опозиционните партии, включително коалицията „Фронт на спасението“. Резултатът потвърди нагласите им. Ръководителят на „Фронт на спасението“ Неджиб Шеби поиска оставката на президента Каис Сайед и призова за протести с искане за предсрочни президентски избори.

Опозицията обвинява президента, че е сложил прът в колелетата на демократичния процес в страната, започнал скоро след Арабската пролет през 2011 г., когато Тунис свали покойния диктатор Зин ал Абдин Бен Али.

През юли 2021 г. президентът уволни министър-председателя и спря работата на парламента. Година по-късно Сайед прокара конституция, с която утвърди едноличното си управление. И тогава гласуването беше бойкотирано от основните опозиционни партии. Тя даде на президента пълния контрол и върховното командване над армията.

64-годишният Сайед твърди, че тези правомощия са били необходими, за да се прекъсне цикълът на политическа парализа и икономически упадък. Поддръжниците му се съгласяват с него. Смятат, че бедната северноафриканска държава се нуждае от силен лидер, който да се справи с корупцията и други основни проблеми, които пречат на развитието на страната.

Избирателната активност беше обявена късно снощи. Малко след това Шеби заяви: "От този момент ние смятаме Сайед за нелегитимен президент и настояваме той да подаде оставка след това фиаско.

Той заяви, че допитването е доказало, че обществеността „силно не одобрява“ неговия стил на управление.

Националният фронт за спасение, коалиция от няколко политически партии, също призова за масови митинги и седящи стачки.

Досега президентът Сайед не е направил публичен коментар по въпроса.

Въстанието в Тунис отпреди 11 години често е сочено като единствения успех на бунтовете от Арабската пролет в целия регион, но то не доведе до стабилност нито в икономически, нито в политически план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!