Италия праща нелегални мигранти в Албания. Правозащитниците са против

OFFNews 07 ноември 2023 в 18:55 2362 0

Рама Мелони

Снимка Анадолска агенция

Еди Рама се съгласи с Джорджия Мелони мигранти да бъдат пренасочвани към Албания.

Италия ще изгради два центъра в Албания за приемане на мигранти, пристигащи в Европа по море, обяви министър-председателят Джорджия Мелони. По този начин италианските власти се надяват да намалят броя на нелегалните мигранти, който се е увеличил почти двойно през последната година.

Центровете ще бъдат открити в пристанищния град Шенгини и в един от градовете в центъра на страната (къде точно, все още не е уточнено) и ще бъдат под италианска юрисдикция, съобщава Би Би Си.

Според Мелони е предвидено те да бъдат открити през пролетта на 2024 г. На първия етап ще приемат около 3000 души, но в бъдеще се планира капацитетът им да се разшири до 36 000 мигранти годишно.

Предполага се, че там нелегалните ще чакат италианските власти да вземат решение за предоставяне на статут и/или изпращането им в трета държава.

Непълнолетни, бременни жени и хора с увреждания или със специални изисквания за задържане няма да бъдат изпращани в Албания, увери италианският премиер.

Дясното правителство на Мелони отдавна настоява органите на ЕС да сключат споразумение с държави извън съюза за прехвърляне на част от нелегалните мигранти там.

Рим предложи като вариант северноафриканските държави, но нито една страна от региона не е отговорила на предложението.

Италианските власти подчертават, че Албания се е съгласила на сътрудничеството, въпреки че някои представители на пресата спекулират, че Рим е обещал да плати за услугата.

"Смятам, че това споразумение (с Албания) е наистина европейско, и искам да кажа, че то показва как е възможно заедно да се справим с притока на мигранти", заяви италианският министър-председател в Рим по време на съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама.

Тя се надява, че примерът на Рим и Тирана ще насърчи и други европейски държави да си сътрудничат в областта на миграцията.

Еди Рама, който говори на италиански език на пресконференцията, заяви, че смята за свой дълг да помогне на Италия с оглед на специалните отношения, които съществуват между двете страни.

"Ние подаваме ръка на Италия, която се намира, както всички виждат, в трудна ситуация", каза албанският лидер.

Активисти за правата на човека срещу

Много правозащитници сравниха плановете на Рим с програмата на британското правителство от 2022 г. за справяне с незаконната миграция. В рамките на програмата хора, които са успели да прекосят Ламанша, за да потърсят политическо убежище във Великобритания, са трафикирани в Руанда.

Тази практика не е станала широко разпространена във Великобритания поради голямата съпротива на правозащитните организации.

Същите настроения се наблюдават и в определени среди в Италия.

"Това е изключително репресивно спрямо чужденците, които и без това на практика са лишени от лични свободи, тъй като не са граждани на Европейския съюз", коментира пред Ройтерс адвокатът и експерт по миграционно право Маурицио Вельо.

Точката, от която няма връщане

От началото на 2023 г. досега на италианския бряг са акостирали повече от 145 000 души. За сравнение, през 2022 г. броят на нелегалните имигранти е бил около 88 000.

Според официалните данни основният поток през тази година е дошъл от Гвинея, Тунис и Кот д'Ивоар.

През септември броят на мигрантите на малкия италиански остров Лампедуза надхвърли броя на местните жители. Имало е случаи, когато в рамките на едно денонощие италианския бряг са стигали повече от сто лодки, които са докарвали общо до 7000 души.

"Сега се намираме в точка, от която няма връщане назад. Европа и италианските власти трябва да се намесят незабавно и да преместят хората бързо", заяви тогава кметът на Лампедуза Филипо Манино.

Когато правителството на Мелони дойде на власт, Италия увеличи наказанията за трафик на хора и увеличи броя на центровете за задържане в цяла Италия, но това не беше достатъчно.

Многогодишна криза

Миграционната криза обхвана Европа през 2015 г. Една от причините за нея бяха събитията от Арабската пролет в редица страни и гражданската война в Сирия. Потокът от бежанци от Северна Африка и Близкия изток възлезе на стотици хиляди души.

Италия и Гърция понесоха основната тежест, а органите на ЕС не бяха подготвени да приемат толкова много хора. Хиляди загинаха в морето. Последният такъв случай беше през юни край бреговете на Гърция. На потъналата лодка може да има до 750 души, включително около 100 деца.

Стотици хора от това плаване все още са в неизвестност. Спасителите успяха да намерят около 80 тела и да спасят от водата повече от сто души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки