Италия иска мерки срещу жегата, подобни на тези при COVID-19

Красимир Крумов 21 юли 2023 в 17:54 1676 0

Снимка Getty Images

Председателят на италианската промишлена конфедерация (Конфиндустрия) Карло Бономи призова за прилагане на мерки, подобни на тези въведени по време на пандемията от КОВИД-19, за защита на работниците по време на горещата вълна, предаде италианската новинарска агенция АНСА.

„Нуждаем се от субсидии за заплати и дистанционна работа за работниците, както по време на пандемията от КОВИД-19“, каза Бономи по италианската новинарска телевизия „Скай Ти Джи 24“.

„Идеята, че човек трябва да рискува живота си, за да отиде на работа, е нещо, върху което всеки трябва да се замисли“, каза Бономи.

„Това не е въпрос само на сдруженията на работодателите, това е въпрос на синдикатите и на правителството“, добави той и призова за „извънредни решения в този период, обхващащи цялата работна сила“.

Тези решения, настоя той, включват не само субсидии за заплати за работните места, които са най-засегнати от горещините, но и „възможността за връщане към дистанционната работа, така че на работниците да не се налага да пътуват и да могат да останат по домовете си“.

Вчера представители на асоциации на работодатели и синдикати се срещнаха в министерството на труда, за да обсъдят мерки за справяне с рисковете за здравето и безопасността, свързани с работата в екстремните горещини, които преживява Италия.

„Следим отблизо развитието на метеорологичните условия в Италия и тяхното въздействие върху работния и производствения процес - здравето и безопасността на работното място са приоритет“, заяви министърът на труда Марина Калдероне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!