ISW: КГБ лови украински къртици в службите за сигурност на Русия

В момента се извършва чистка в полицейските управления на Москва

OFFNews 20 април 2023 в 10:37 2942 0

ФСБ
ФСБ извършва чистка в органите за сигурност на Москва.

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), която е правоприемник на легендарната КГБ, вероятно в момента провежда мащабна чистка във вътрешните служби на Русия заради изтичането на данни за руските правоприлагащи органи в полза на Украйна. Това се казва в нов доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW).

Според информацията на военните анализаторипрез последните няколко седмици ФСБ и Главното управление на Службата за сигурност на Министерството на вътрешните работи са извършвали масови проверки в няколко полицейски управления в Москва.

Според друг източник ФСБ и МВР вече са задържали полицейски служители в рамките на това разследване. Те предавали информация на украински граждани. Рейдовете на ФСБ и МВР в московските полицейски управления идват на фона на поредица от арести и уволнения на видни фигури в ръководството на Росгвардия.

В същото време анализаторите твърдят, че руските власти може би организират подобни арести и разследвания, за да извършат мащабна ревизия на апарата за вътрешна сигурност, като целта е да бъдат отстранени служители, които са загубили благоволението на Кремъл. Също и за да засилят още повече контрола върху агенциите за вътрешна сигурност.

През последните дни руските медии съобщиха за вълна от обиски и масови уволнения в полицейските участъци в Москва. Силите за сигурност са "изземвали документация и компютърна информация". Твърди се, че неидентифицирани лица са се сдобили с чужди пароли за влизане в информационните системи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!