Иран обяви, че успешно е извел на орбита сателит за предаване на изображения

OFFNews 27 септември 2023 в 12:25 870 0

сателит

Снимка Интернет

Ракетата "Нур-3" извежда на орбита сателита на Иран.

Иран обяви, че е изстрелял успешно в Космоса сателит за предаване на изображения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Иранската държавна новинарска агенция ИРНА цитира министъра на информационните и комуникационните технологии Иса Зарепур, който казва, че сателитът "Нур-3" (Noor-3) е бил изведен на орбита на 450 километра над земната повърхност.

Представители на западни държави засега не са потвърдили извеждането на спътника на орбита. През последните години Иран направи поредица неуспешни опити за изстрелване на сателити, отбелязва АП.

Зарепур заяви, че аерокосмическите сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция са изстреляли ракета носител, с каквито вече е извеждал успешно сателити на орбита в рамките на секретната си програма.

Иранските власти обаче засега не са публикували кадри от изстрелването.

Съединените щати са категорични, че изстрелването на сателити от страна на Иран нарушава резолюции на Съвета за сигурност на ООН и призовават Техеран да не предприема дейности, свързани с балистични ракети, на които може да бъдат поставяни ядрени бойни глави. Според оценка на американската разузнавателна общност за миналата година тази ракета носител за сателити "скъсява времето" до сдобиването на Иран с междуконтинентална балистична ракета, тъй като и при двете се използват "сходни технологии".

Иран, който отдавна твърди, че не се стреми към ядрени оръжия, уверява, че изстрелването на сателити и ракетните изпитания нямат военен характер. Разузнавателните служби на САЩ и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) смятат, че Техеран е изоставил военната си ядрена програма през 2003 г. Иран многократно е заявявал, че ядрената му програма е само за мирни цели, посочва АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!