Иран екзекутира жена, убила съпруга си, за когото е била принудена да се омъжи като дете

OFFNews 20 декември 2023 в 18:55 6137 3

Самира Сабсиан

Снимка Iran Human Rights

Самира Сабсиан

Иранските власти екзекутираха жена, убила съпруга си, за когото е била принудена да се омъжи като дете, съобщи правозащитната организация Iran Human Rights. 

29-годишната Самира Сабсиан е екзекутирана в затвора на 20 декември. През 2009-а година, когато е едва на 15 години, Самира е принудена да се омъжи за съпруга си. 4 години по-късно - през 2013 г., тя го убива в съучастие на сестра си и още един човек в град Малард, провинция Техеран. Тогава е на 19 години.

Според правозащитната организация жената е била жертва на домашно насилие. 

Осъдена е qisas (възмездие в натура) - семейството на жертвата има право да избира между смъртно наказание, кръвнина или прошка. На 12 декември родителите на убития мъж избират екзекуция. 

Самира има две деца, които са на 15 и 10 години. Вижда ги за първи път, откакто е арестувана, дни преди да бъде убита. 

Иран е страната с най-много екзекуции на жени. През 2022 г. най-малко 16 жени са били екзекутирани. Самира е 18-ата жена, екзекутирана през 2023 г. Според доклад на Iran Human Rights най-малко 164 жени са били екзекутирани между 2010 г. и октомври 2021 г. В 66% от известните случаи на убийство, жените са осъдени за убийството на своя съпруг или партньор. В рамките на брака жената няма право на развод, дори в случаи на домашно насилие и малтретиране.

Няма официални данни за броя на всички екзекуции. През ноември норвежката кюрдска правозащитна организация Hengaw изчисли, че през тази година вече са били екзекутирани 700 души.

В сряда известна иранска журналистка беше осъдена на шест месеца затвор и ѝ бе забранено да работи в Ислямската република. Съдът в Техеран призна Сара Масуми за виновна в разпространение на фалшиви новини и я лиши от право да упражнява професията си на територията на Иран за срок от две години, съобщи адвокатът на подсъдимата пред вестник "Шарх", предаде БТА. 

Делото срещу Масуми е за публикация в социалните мрежи, свързана с Армита Гераванд - тийнейджърка, която почина, след като през октомври беше нападната от иранската нравствена полиция, защото не е носела забрадка.

След общонационалната вълна от протести през есента на 2022 г. иранската съдебна система засили репресиите си срещу медийни работници, критикуващи режима. Двама награждавани журналисти Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади получиха дълги присъди във връзка с техни репортажи по това време. Иран заема едно от най-ниските места в световната класация за свободата на печата, изготвена от организацията "Репортери без граници".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

3

Constanza

21.12 2023 в 08:50

Тя е на 29, омъжила се е на 15, но има дете на 15. Аритметиката не излиза.

2073

2

Johnny B Goode

20.12 2023 в 21:31

Абе в газетата са го подкарали празнично от сабахлем. Пишат на вересия, никой не гледа кво е написал.

1000

1

batemarto

20.12 2023 в 19:57

Жена, убила съпругАТА си в Иран??? Странно...

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика