Иран атакува Израел с над 200 дронове и ракети

OFFNews 14 април 2024 в 07:06 4461 6

Иран, Израел

Снимка БТА/АП

Иран атакува Израел, удари бяха регистрирани срещу Тел Авив, Йерусалим и Димона, където се намира ядрена централа.

Повечето от ракетите и дроновете, изстреляни от Иран, са били прехванати извън границите на Израел и само ограничен брой са паднали на територията на еврейската държава, съобщи говорителят на армията Даниел Хагари. Той уточни, че Техеран е използвал около 200 безпилотни летателни апарата и ракети по време на безпрецедентната си директна атака срещу Израел през нощта.

Израелски бойни самолети са прехванали над десет крилати ракети и десетки дронове извън границите на страната. Иран е изстрелял също десетки ракети земя-земя.

Към момента има съобщения за едно ранено дете, както и за нанесени щети на израелска военна база в южната част на страната. Според израелската армия в базата е имало само леко повредена инфраструктура. Иранската държавна информационна агенция обаче предаде, че на израелска база в пустинята Негев са били нанесени сериозни поражения, съобщи БНР. 

Малко преди атаката израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е готова за евентуална атака. "Отбранителните ни системи са разположени, подготвени сме за всякакъв сценарий - както за отбрана, така и за нападение. Държавата Израел е силна, израелските отбранителни сили и населението са силни. Оценяваме, че САЩ са на страната на Израел, както и че ни подкрепят Великобритания, Франция и много други държави. Установих ясен принцип - който и да ни нарани, го нараняваме и ние", подчерта Нетаняху. 

Американският президент Джо Байдън обеща непоклатима подкрепа за Израел, след като стана известно, че американските сили в региона на Близкия изток продължават да свалят дронове, изстреляни от Иран. Израелският премиер е разговарял с американския президент Джо Байдън, обяви Белият дом. Разговорът се е състоял в края на заседанието на израелския военен кабинет, което беше свикано заради атаката на Иран с дронове и ракети, уточняват от офиса на израелския министър-председател. По-рано Пентагонът съобщи, че американският министър на отбраната Лойд Остин също е говорил със своя израелски колега Йоав Галант, "за да обсъди спешните регионални заплахи". Остин ясно е заявил, че Израел може да разчита изцяло на американска подкрепа срещу всякакви атаки от страна на Иран и неговите регионални съюзници.

Британският премиер Риши Сунак също осъди атаката на Иран срещу Израел и изтъкна подкрепата на Великобритания за сигурността на еврейската държава. Британски бойни самолети вече са свалили някои от иранските дронове, изстреляни към израелска територия.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди иранската атака с дронове срещу Израел като "сериозна ескалация" и призова всички страни да проявят сдържаност, за да избегнат унищожителен конфликт в региона.

Френският външен министър Стефан Сежурне смята, че "Иран е преминал нова граница по отношение на своите дестабилизиращи действия и рискува потенциална военна ескалация".

Германският дипломат номер едно Аналена Бербок написа в социалната мрежа "Екс", че Германия осъжда по най-категоричен начин продължаващата атака, която може да хвърли региона в хаос. "Предлагаме на Израел нашата пълна солидарност", посочи още Бербок.

Канадският премиер Джъстин Трюдо също обяви подкрепата на страната му за Израел. "Последните действия на иранския режим ще дестабилизират допълнително региона и ще направят по-труден дълготрайния мир", пише още в изявление на Трюдо.

Военните действия на Иран са в отговор на агресията на ционисткия режим срещу дипломатическата ни служба в Дамаск, посочи постоянното представителство на Иран в ООН в публикация в социалната мрежа "Екс". Случаят може да се смята да приключен, пише още в поста. Ако обаче израелският режим направи още една грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-сериозен. Конфликтът е между Иран и Израел и Съединените щати трябва да стоят настрани, подчерта още постоянното представителство на Ислямската република. 

Израел ще бъде наказан, обяви по-рано в изявление върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей. "Злонамереният режим с цялата си злоба, зложелателност и прегрешения добави още една грешка към греховете си, като извърши атака срещу иранското консулство в Сирия. В този случай злонамереният режим направи погрешна крачка. Той трябва и ще бъде наказан", подчерта Али Хаманей във видео, публикувано в социалната мрежа "Екс". При израелския въздушен удар в Дамаск в началото на април загина високопоставен ирански военен, припомня "Гардиън", цитиран от БТА.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес извънредно заседание по искане на Израел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

6

БотоксПутю

14.04 2024 в 10:17

"постоянното представителство на Иран в ООН в публикация в социалната мрежа "Екс". Случаят може да се смята да приключен, пише още в поста."

Туй то, наказаха Израел с "мълнеоносен поразяващ" удар.
Ако им посегне, щели да повторят и потретят.
Проблемът на Израел и САЩ е, че защитата им струва скъпо.

9347

5

Анализи

14.04 2024 в 09:39

Чалмите трябва да бъдат поставени на място. Няма целият свят да се занимава с тях. Бежанският поток да се насочи към Иран. Що са тръгнали към Европа.

-690

4

nms

14.04 2024 в 08:36

Очакваше се, още като взеха да снабдяват масово с дронове другите лешове рашистите, светна червената лампа. С Украйна се видя колко нефелен и слаб е запада, което автоматично нахъса всеки откачалник.
Хвърчат декларации, събирания на ООН, леле как рашисти и аятоласи се уплашиха..
Втората стъпка към 3 световна война вече е направена, въпроса е кога и 3 отрепка Китай ще направи ход.

135

3

Far Rider

14.04 2024 в 08:35

Сега е моментът САЩ и Израел да ударят Иран и преди всичко завода за обогатяване на уран и заводите за дрони.

400

2

демотиватор

14.04 2024 в 08:32

Надявам се този път Иран да си го получи и да хрърчат чалми...

318

1

Valioka

14.04 2024 в 08:07

Наглите аятоласи трябва най-накрая да проумеят простата истина - нямат работа техни генерали в консулствата им по света. Хитри, лукави ислямисти, криещи се зад цивилни, деца и допломатически представителства... Прогнили души с болни мозъци. И не е зле Западът да проумее вече коя е истинската заплаха, но надали...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки