Институтът за войната: ВСУ принуждава руската армия да се изтегля от Източна Украйна

OFFNews 16 септември 2022 в 11:17 9001 4

Руският разгром в Харковска област отслабва влиянието на агресора в Източна Украйна.

Снимка БТА / АР

Руският разгром в Харковска област отслабва влиянието на агресора в Източна Украйна.

Кремъл реагира на поражението в района на Харков, като увеличава усилията си за неофициална мобилизация, но не създава условия за повсеместен набор в армията. За първи път руските власти обявиха национална вербовъчна кампания за армията. Руснаците губят влияние в Източна Украйна, където все по-често се случват инциденти. Това са част от изводите на поредния доклад на базирания във Вашингтон международен екип от експерти на Института за изследване на войната (ISW).

Украинските сили продължават контранастъпателните операции в Източна Украйна, като оказват все по-силен натиск върху руските позиции и логистичните линии в източната част на Харковска, северната част на Луганска и източната част на Донецка област, посочва ISW. Руски източници съобщават, че украинските сили продължават сухопътни операции югозападно от Изюм, близо до Лиман и на източния бряг на река Оскил, като според съобщенията принуждават руските сили да се изтеглят от някои райони в Източна Украйна и да подсилят други. Руските сили в Източна Украйна вероятно ще се борят да запазят отбранителните си линии, ако украинските сили продължат да настъпват на изток.

Кремъл отговаря на поражението в Харковска област, като удвоява скритата мобилизация, вместо да осигури условия за обща мобилизация. Чеченският лидер Рамзан Кадиров призова всички федерални субекти да започнат "самомобилизация" и да не чакат Кремъл да обяви военно положение. Кадиров заяви, че всеки федерален субект трябва да докаже готовността си да помогне на Русия, като набере поне 1000 военнослужещи, вместо да изнася речи и да провежда безплодни публични събития. Руската пропагандистка Маргарита Симонян повтори необходимостта руснаците да се присъединят доброволно към военните усилия, а няколко лоялни руски губернатори публично подкрепиха речта на Кадиров. Назначеният от Русия ръководител на окупирания Крим Сергей Аксьонов обяви формирането на два доброволчески батальона на полуострова в подкрепа на призивите на Кадиров.

Поражението в Харковска област принуди Кремъл да обяви кампания за набиране на военнослужещи в цяла Русия. Представители на Кремъл и държавни медии преди не провеждат официални кампании за набор в национален мащаб, а вместо това са възложили на местни служители и медии да събират сили, уж по тяхна собствена инициатива. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков приветства създаването на батальоните на 12 юли, докато 47 лоялни федерални субекти рекламират и финансират кампанията за набиране на регионални доброволчески батальони. Известен руски милблогър и поддръжник на общата мобилизация похвали служители като Кадиров за това, че са поели кампанията за мобилизация от ръцете на неефективното руско министерство на отбраната. Това освежаване на мобилизационните усилия вероятно ще осигури повече подкрепа за Кремъл сред националистическите фигури, които са все по-критични към руското МО.

Кремъл вероятно се е отказал от усилията си да предпази избрани федерални региони от мобилизационните кампании, които биха могли да увеличат социалното напрежение. ISW беше съобщил вече, че руските власти са се опитали да предпазят от мобилизация жителите на Москва при формирането на доброволческия „Собянински полк“. Руското опозиционно издание The Insider отбелязва, че няколко групи в републиките Бурятия, Калмикия, Тува и Якутия са се противопоставили публично срещу вербуването от Кремъл предимно на етническа основа. От своя страна изявлението на пропагандистката Симонян, за това, че хората трябва да се самомобилизират има обратен ефект и самата тя е обект на критични коментари, призоваващи руските олигарси да плащат и да се бият на фронта.

Анализаторите на ISW смятат, че Кремъл почти със сигурност е изчерпал голяма част от силите, първоначално разположени в руските бази в бившите съветски държави, откакто през февруари започна пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, което вероятно отслабва и руското влияние в тези държави. Разследване на Радио Свободна Европа обяви на 14 септември, че руската армия вече е разположила в Украйна приблизително 1500 бойци от руската 201-ва военна база в Душанбе , Таджикистан, и планира да прехвърли още 600 от поделенията в Душанбе и Бохатар, южен таджикски град. Русия вероятно е предислоцирала в Украйна и около 300 тувински войници от руската авиобаза Кант в Киргизстан в Киргизстан.

Оттеглянето от централноазиатските държави е интересно в контекста на граничните сблъсъци между Киргизстан и Таджикистан, сочи ISW. Таджикските и киргизките граничари си размениха огън в три отделни инцидента на 14 септември, при което загинаха най-малко двама души. Ескалацията на сила между Таджикистан и Киргизстан (и двете страни са членки на контролираната от Русия Организация на договора за колективна сигурност, ОДКС), идва по едно и също време с подновената агресия от страна на Азербайджан срещу държавата-членка на ОДКС Армения. В началото на войната в Украйна Русия изтегли свои 800 бойци от Армения за да попълни загубите си на украинския фронт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

936

4

escrin

16.09 2022 в 12:58

Бай Пешо, баш Боян Чуков ли намери да цитираш ве хаха, че тоя е най-калпавия про-кермълси лъжец от всички. Лъже толкова калпаво, че още на момента може да го хванеш.

Да видим сега какво се е пробвал да втълпи на нискоинтелигентните си слушатели - няма украинско настъпление, а Руската армия се предислоцира планирано с някаква стратегическа цел. Това казва мухльото. Ок, а колосалното количество военна техника и оборудване, което изоставиха в ръцете на украинците, пак ли е част от гениалния руски план за стратегическо преместване :)

Между другото тоя запъртък Чуков през месец март каза, че украинската армия вече била "приключила" и нищо повече не зависи от нея. Ебати пишман анализатора, честно.

2099

2

Mateevk

16.09 2022 в 11:48

Така през Средновековието са набирали войска - всеки феодал осигурява своя армия, като я въоръжава и финансира и я предоставя на разположение на владетеля - крал, цар и т.н. Сега последният се води призидент, а на феодалите им викат губернатори и олигарси. Докъде го докараха само и не се усещат. Самомобилизация! Нямам думи!

2910

1

ivenco

16.09 2022 в 11:40

Ракетна атака е извършена в центъра на Херсон, съобщава РИА Новости.

Според Кирил Стремоусов, заместник-началник на областната военна администрация, въоръжените сили на Украйна са атакували сградата на администрацията. Отбелязва се, че най-малко 5 ракети са паднали близо до сградата на администрацията. По предварителна информация има загинали и ранени. Кореспондентите на агенцията отбелязват, че огънят може да е воден от MLRS HIMARS

Почнаха и Херсон.Браво
https://www.youtube.com/watch?v=NWsPoz10Nak

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки