IDF претърси десетки къщи в палестински бежански лагер и задържа стотици хора

Вчерашната операция на IDF е продължила повече от 30 часа

OFFNews 04 януари 2024 в 15:33 1298 0

Снимка Getty Images/Архив

Израелските отбранителни сили претърсиха къщи в бежанския лагер Нур аш Шамс в окупирания град Тулкарм на Западния бряг и задържаха стотици хора, заподозрени в участие в бойни действия, предаде Ройтерс.

Палестинският град Тулкарм се намира на един от основните пропускателни пунктове между Западния бряг и Израел. Той е бил обект на многократни обиски от страна на Израелските отбранителни сили (IDF) след нападението на терористичната групировка "Хамас" срещу Израел октомври миналата година.

Вчерашната операция на IDF е продължила повече от 30 часа. Стотици са били задържани за разпит. На свой ред от въоръжена бойна група, свързана с палестинската фракция "Фатах" - "Бригадите Тулкарм" заявиха, че са си разменили огън с израелските сили.

Според жители израелските сили са задържали най-малко 120 души и са разрушили три къщи, включително една, принадлежаща на член на "Бригадите Тулкарм".

"Силите на ЦАХАЛ продължават да действат, заедно с други израелски сили за сигурност, в рамките на широка дивизионна операция за потушаване на тероризма в бежанския лагер Нур аш Шамс в Менаше", съобщават в свое изявление военните.

През 18-те месеца преди нападението срещу Израел на 7 октомври, извършено от въоръжени членове на "Хамас", Западният бряг вече преживя най-високите нива на безредици от десетилетия, но конфронтациите рязко се увеличиха, след като израелските сили започнаха инвазия в Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки