Ямайка поиска независимост от британската корона

OFFNews 07 януари 2012 в 13:15 1552 0

 Порша Симпсън-Милър
Порша Симпсън-Милър

Ямайка ще се провъзгласи за република. Британската кралица Елизабет Втора вече няма да е държавен глава. Това обяви в първата си реч след преизбирането си министър-председателят на Ямайка и лидер на Народната национална партия Порша Симпсън-Милър.

66-годишната Милър обеща пред събралите се през резиденцията на генерал-губернатора близо 10 хил. души да намали бедността, да засили икономиката и да смекчи острото политическо разделение в страната. На парламентарните избори, проведени миналата седмица, лявоцентристката й партия спечели 2/3 от гласовете на избирателите в Ямайка. Политическата формация, която бе до този момент опозиция в парламента, ще контролира 42 от общо 63 места в парламента. В продължилата повече от 45 минути реч Милър заяви, че обича кралицата, но е настъпил моментът Ямайка да се отдели от Короната. Новият държавен глава допълни, че ще настъпят промени в съдебната система на Ямайка. Вместо юридическия съвет в Лондон върховна институция за уреждане на съдебните спорове ще стане базираният в Тринидад Карибски съд. По този начин ще се прекрати и "правният надзор от Лондон" над законодателството и решенията на властта в Ямайка. Милър, която заемаше поста на министър-председател за 18 месеца през 2006-2007 г., обеща да работи усилено с партньори като Международния валутен фонд за подобряване на икономическото положение на страната. Към момента Ямайка има 18.6 млрд. долара външен дълг, равняващ се на 130% от БВП. Една от първите стъпки, която ще предприеме новата власт в страната ще бъде опит за предоговаряне на 25 на сто от струваща $400 млн. китайска програма за строеж на пътища. Целта ще е част от средствата да се пренасочат за създаване на нови работни места.

Ямайка обявява независимост от Великобритания през 1962г., но остана в Британската общност и Елизабет ІІ формално е държавен глава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!