И Франция обеща да подкрепя дълго Украйна

OFFNews 13 януари 2024 в 18:15 1531 0

Сежурне
Сежурне и Кулеба поднасят цветя на паметник на героите, паднали за свободата на Украйна.

Новият френски външен министър Стефан Сежурне, който направи изненадващо посещение в Киев часове след новия масиран руски обстрела, обеща продължителна подкрепа от страна на Париж за Украйна и подкрепа за сътрудничество във военното производство, предаде Ройтерс.

"Русия се надява Украйна и поддръжниците й да се изморят преди нея. Няма да станем по-слаби", каза дипломатът на съвместна пресконференция с украинския си колега Дмитро Кулеба, който за пореден път постави пред госта си проблема със западната електроника в руските ракети.

Сежурне пристигна в Киев часове, след като Русия изстреля 40 ракети и дронове срещу Украйна, визита, за която украинският му колега Дмитро Кулеба изрази благодарност.

"Благодаря на моя колега, че не се поколеба да осъществи това посещение след поредна широкомащабна руска ракетна атака. Благодаря му, че беше смел и дойде в Киев. В контекста на атака бих искал да ви напомня, че многократно западни компоненти бяха откривани в руски ракети, летящи в украинското небе", каза той.

Междувременно Сежурне отбеляза, че ще работи през следващите дни и седмици, за да се намери решение на правни проблеми на ниво двустранни отношения и ниво ЕС, което да помогне на френските компании да създадат повече военни производствени съоръжения в Украйна, но без да посочи какви са тези правни проблеми.

Кулеба пък отбеляза, че няколко украински и френски отбранителни компании вече са сключили сделки за сътрудничество, съобщава БНР.

"Възможностите на това сътрудничество обаче са много по-големи", каза Кулеба, призовавайки за локализиране на производството в Украйна.

Сежурне също насърчи френските компании да инвестират в Украйна, като спомена транспортния, енергийния, телекомуникационния и водния сектор.

Той отбеляза, че лично е убеден, че са необходими допълнителни усилия по отношение на военната помощ и че разговорите между двете правителства ще продължат през следващите седмици.

След Киев, което беше първото му посещение в чужбина ден след негово назначаване, Сежурне трябва да се отправи към Берлин и Варшава, като каза, че придава особено значение на така наречения Ваймарски триъгълник - неформален форум за дискусии между Франция, Германия и Полша.

Посещението на Сежурне дойде ден, след като британският премиер Риши Сунак беше в Киев, за да подпише ново споразумение за сигурност и да обяви увеличение на военното финансиране за Украйна за закупуване на безпилотни летателни апарати, включително дронове за наблюдение, за далечни удари и морски дронове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика