И богатите също плачат: Руските милиардери изгубиха за ден 39 млрд. долара

OFFNews 25 февруари 2022 в 12:54 6470 0

Най-богатите хора в Русия вече изпитват на гърба си ескалацията на напрежението между страната и Украйна. След решението на президента Владимир Путин да нахлуе в Украйна нетното им богатство се влоши сериозно. За по-малко от 24 часа те изгубиха 39 млрд. долара - повече, отколкото до този момент през 2022 г., съобщи "Блумбърг".

Руският бенчмарк MOEX Russia Index затвори с 33% по-ниско в Москва, което е петият най-силен спад в историята на фондовия пазар в местна валута. За първи път след срива от "черния понеделник" през 1987 г. спад от такъв мащаб засегна пазар на стойност над 50 млрд. долара.

Междувременно UBS Group AG изисква допълнително обезпечение от някои клиенти, които използват руски облигации като обезпечение за портфейлите си, след като намали до нула кредитната стойност на някои дългови книжа на страната, са съобщили за "Блумбърг" запознати. Швейцарската компания за управление на богатството твърди, че обслужва половината от милиардерите в света.

Според индекса на милиардерите на "Блумбърг" най-рязък спад в нетната си стойност отбелязва председателят на "Лукойл" Вагит Алекперов, падайки с около 6,2 млрд. долара до 13 млрд. долара. А акциите на базирания в Москва производител на петрол се понижиха с около 33% в четвъртък.

Шефът на стоманодобивната компания "Северстал" Алексей Мордашов загуби 4,2 млрд. долара и така състоянието му достигна 23 млрд. долара. Владимир Потанин, президент на "Норилск Никел" и в момента най-богатият човек в Русия, претърпя загуби от 3 млрд. долара.

Вагит Алекперов и милиардерът Генади Тимченко са загубили всеки по около 10 млрд. долара тази година, което е повече от 40% от състоянието им. Това са най-големите процентни спадове сред руските милиардери, проследени от индекса на богатството.

Една от най-тежките кризи в областта на сигурността в Европа след Втората световна война заплашва да задълбочи пазарните спадове в региона, но най-вече в Русия, която беше засегната от санкции от САЩ и Обединеното кралство. Няколко милиардери, сред които Генадий Тимченко, също подлежат на санкции заради връзките си с Путин, въпреки че има призиви за разширяване на потенциалните цели, коментира агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки