Хутите: Ще атакуваме всеки плаващ към Израел кораб, каквато и собственост да е

OFFNews 09 декември 2023 в 18:54 2544 4

Червено море край Йемен

Снимка Getty Images

Червено море край Йемен

Представител на йеменските бунтовници хути обяви, че отсега нататък ще бъде атакуван всеки кораб, преминаващ през Червено море на път за Израел, независимо дали собствеността на кораба е свързана с еврейската държава.

Досега хутите са атакували само кораби, за които се твърди, че са собственост на израелски фирми, бизнесмени или хора, свързани с тях.

В публикация в Х (преди Twitter) Мохамед Али ал-Хути казва, че неговите сили ще "предотвратят преминаването на кораби, които се насочват към ционисткото образувание от всяка националност, ако не влязат в Ивицата Газа, където се нуждаят от храна и лекарства, и ще станат легитимни мишена за нашите въоръжени сили". 

От "загриженост за безопасността на морското корабоплаване", той предупреждава всички кораби и компании да не работят с израелски пристанища.

"Това е в резултат на продължаващото извършване на ужасяващи кланета, геноцидна война и обсада от страна на ционисткия враг срещу нашите братя в Газа", пише още Мохамед Али а-Хути.

Той добавя, че "никакви американски или друг"“ военни сили нямат "правото да придружават израелски кораби или кораби, които се насочват към Израел".

В средата на ноември хутите плениха кораба Galaxy Leader. Двама души в екипажа - капитанът и старпомът, са българи. Дни по-късно бунтовниците плениха и втори кораб с българи на борда - Central Park. Военноморските сили на САЩ обаче заловиха хутите и освободиха плавателния съд. 

В началото на декември Пентагонът съобщи, че американският боен кораб USS Carney и два търговски кораба са атакувани в Червено море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

10.12 2023 в 09:42

Анклав на Иран.

Слаби локални правителства.

723

3

user4eto

09.12 2023 в 22:31

Е сега е време, американците да си проведат едно учение в Червено море. :)

2073

2

Johnny B Goode

09.12 2023 в 20:57

Къде се слагат и тези нещастници, не е ясно. Ще им нашокат камиларските канчета много бързо.

12078

1

edin slep

09.12 2023 в 19:36

Лошо, не стига другите гадове, ами сега и с тези скапаняци ще трябва да се бори свободния свят. Тези не помнят ли как свърши Кадафи?

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews