Хиляди протестиращи в Париж срещу повишаването на възрастта за пенсиониране

OFFNews 01 май 2022 в 21:29 3377 0

Снимка Getty Images

Хиляди хора се включиха в първомайски маршове в цяла Франция с призив за увеличение на заплатите и за отмяна на плана на преизбрания президент Емануел Макрон за повишаване на възрастта за пенсиониране, предаде Ройтерс.

Около 250 митинга бяха организирани в Париж и други градове.

Повечето от демонстрациите бяха мирни, но в Париж избухнаха сблъсъци близо до площада на Републиката в източната част на френската столица.

Полицията използва сълзотворен газ, за да отблъсне анархисти, които нахлуха в ресторант и офиси на агенции. Изпочупени са прозорци на помещенията и запалени кофи за смет.

Арестувани са 45 души в Париж, включително жена, която е нападна пожарникар, опитващ се да потуши пожар, заяви вътрешният министър Джералд Дарманин на пресконференция. Осем полицаи са ранени.

"Важно е да покажем на Макрон и на целия политически свят, че сме готови да защитаваме социалните си права", каза Джошуа Антунес, 19-годишен студент пред Ройтерс. Той обвини президента в "бездействие" по въпросите на околната среда.

Демонстриращите носеха транспаранти с надписи "Пенсиониране преди артрит", "Пенсиониране на 60, замразяване на цените" и "Макрон, махай се". 

Крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон, който стана трети в първия тур на президентските избори, присъства на марша в Париж. Той иска да обедини съюз на левицата, включително Зелените, за да доминира в парламента и да принуди Макрон към неудобно "съжителство". 

"Няма да направим нито една отстъпка по отношение на пенсиите", каза Меланшон преди началото на похода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews