Хърватия е новата врата на мигрантите към Западна Европа

OFFNews 17 септември 2015 в 09:30 2055 8

Часове след затваряне на унгарската граница, над 4000 души преминаха границата на Хърватия, съобщава хърватската национална телевизия ХРТ, цитирана от агенция Франс прес.

Мигрантите, сред които бежанци, бягащи от конфликтите в Близкия Изток, продължават да прииждат към страната, която се превърна в новата врата за достъп до страните от ЕС, добавя телевизията. 

В същото време Унгария е изправена пред широко международно недоволство заради начина, по който подходи имигрантите на границата със Сърбия. Снощи полицията използва сълзотворен газ, след като стотици мигранти пробиха телената ограда на границата. В резултат двама души са тежко ранени, а стотици други се нуждаят от лечение. 

Големи групи от имигранти продължават да прииждат в пограничния турски град Одрин, близо до границата с България, съобщава bTV. Както съобщи OFFNews във вторник близо 4000 хил. души бяха блокирани на магистралата между Истанбул и Одрин, в опита им да достигнат границата с Гърция. Голяма част от хората тръгнаха пеш. Само вечерта срещу сряда близо 200 души са били задържани на българската граница с Турция.

В момента в района на Одрин има около 1000 бежанци, които са под контрола на полицията. 

В същото време от днес социалните служби и кметството на Париж започнаха да евакуират два лагера с общо 500 мигранти, съобщи Франс прес. Операцията се охранява от полицията и протича спокойно. В единия лагер, разположен на кея "Аустерлиц" в югоизточната част на Париж, са се настанили близо 400 души, а в другия, на площада пред кметството на 18-и район в северната част на столицата, около 150.

Кметството съобщи, че на всеки мигрант е предложен подслон за минимум един месец в различни центрове и превозване с автобус.

В петък съдът разреши да бъде евакуиран лагерът в "Аустерлиц", където мигрантите живееха в близо 200 палатки. Кметът на Париж, социалистката Ан Идалго тогава увери, че са подготвени места, където да бъдат подслонени обитателите им.

През последните дни вниманието на френските власти беше насочено към сирийците и иракчаните, пристигнали от южната част на Германия в рамките на ангажимента, поет от френския президент Франсоа Оланд да приеме спешно хиляда бежанци, за да облекчи Германия, отбелязва агенцията.

Европол следи около 30 хиляди души, участващи в нелегален трафик на хора. Шефът на европейската полицейска агенция Роб Уайнрайт каза, че след откриването на телата на 71 мигранти в изоставен камион в Австрия миналия месец, Европол е разкрила големи операции, свързани с трафика на хора, и е идентифицирала огромен брой заподозрени – 30 хиляди души – много повече, отколкото агенцията първоначално е смятала за възможно.

„Трагичният инцидент в Австрия е симптоматичен за експлозията на криминалния проблем, с който се занимаваме в момента. Хиляди престъпници са се захванали с това, с това масивно придвижване на мигранти и бежанци“, посочва Уйанрайт.

„Само за тази година сме събрали информация за до 30 хиляди заподозрени престъпници и техните контакти“, разкрива още шефът на европейската полиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки