Губернатор поиска пълна забрана на абортите в Небраска

OFFNews 16 май 2022 в 11:19 1184 0

Губернатор на щата Небраска Пийт Рикетс от Републиканската партия заяви, че ще свика специална сесия на законодателния орган на своя щат, за да приеме пълна забрана на абортите, ако Върховният съд отмени решението "Роу срещу Уейд" през този мандат.

"Небраска е щат, който е за живота. Вярвам, че животът започва от момента на зачеването, а това също са бебета", заяви Рикетс пред CNN, когато бе попитан дали смята, че щатът трябва да изисква от младо момиче, което е било изнасилено, да износи бременността до край.

Върховният съд на САЩ е напът да отмени законното право на аборт в цялата страна"Ако решението по делото "Роу срещу Уейд", което е ужасно конституционно решение, бъде отменено от Върховния съд, на което се надяваме, тук, в Небраска, ще предприемем допълнителни стъпки за защита на тези неродени бебета", каза губернаторът.

На въпрос смята ли, че това е правилно включително в случай на изнасилване или кръвосмешение, губернаторът отговори: "Те също са бебета. Да."

Решението "Роу срещу Уейд" от 1973 г. узаконява абортите в САЩ, а Върховният съд може да го отмени, стана ясно наскоро от изтекъл проект за решение. Очаква се съдиите да се произнесат в началото на юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика