Гранатометът, взривил централата на полската полиция, бил подарък от Украйна, шефът си го донесъл от Киев

Красимир Крумов 15 декември 2022 в 18:45 9762 1

Ярослав Шимчик

Снимка Полицията на Полша

Главният комендант ген. Ярослав Шимчик (вляво) при едно от предишните си посещения в Киев.

Гранатометът, гръмнал в централата на Полската полиция във Варшава, е бил личен подарък на главния комендант ген. Ярослав Шимчик от Украйна, съобщи след повече от 30 часа мълчание Министерството на вътрешните работи и администрацията (МВРиА) на Полша. Полицията първоначално се опита да минимализира информацията по взрива, като обяви за тайно помещението, в което се е случило и по тази причина информацията, свързана с него – за класифицирана.

„Вчера в 7:50 часа в помещение, намиращо се в съседство с кабинета на Главния комендант на полицията, е станала експлозия. Взривил се е един от подаръците, които комендатът получи по време на работната си визита в Украйна на 11 и 12 декември т. г. В Киев Шимчик е имал среща с ръководството на украинската полиция и службата за извънредни ситуации“, пишат в официалното съобщение от МВР.

Подаръкът, който си донесъл полицай номер 1 на Полша, бил от един от шефовете на украинските служби. В резултат на взрива комендантът е получил леки наранявания и от сряда се намира за наблюдение в болница. Леки травми, неизискващи хоспитализация е получил цивилен служител на Главната комендатура.

„Полската страна се обърна към украинската страна с искане за съответните обяснения. С въпроса от самото начало се занимават прокуратурата и съответните служби“, пише още в съобщението.

В резултат на експлозията се е стигнало до увреждане едно от помещенията, което беше официално потвърдено от говорителя на комендатурата Мариуш Чарка.

Според източници от комендатурата, цитирани от Радио Зет, в централата на полската полиция е гръмнал гранатомет.

От полското МВРиА обясниха, че ситуацията е можела да свърши много по зле. „Често по време на различни посещения шефовете на полицията са получавали подаръци, които никога не са били проверявани. Този, вероятно, също не е бил проверен от гледна точка на това какво се намира вътре. Както се оказа, това е бил опасен материал“, заяви в ефира на Полсат Нюз инспектор Мариуш Соколовски от полската полиция. Той добави също, че трябва да бъде проверено „защо изобщо се е стигнало до там, някой да направи такъв подарък, който съзнателно или несъзнателно да създава заплаха за други хора. „Да помним, че Украйна действа в други реалности в този момент и предполагам, че процедурите за безопасност за съжаление не са били такива, както в много други страни“, допълни полицаят.

Междувременно под съобщението на МВРиА в Туитър се появиха коментари от потребители, задаващи сериозни въпроси: Дали подаръкът за Главния комендант е бил личен? Главният комендант имал ли е право и разрешение да го притежава като физическо лице? Ако не е бил личен подарък, вкаран ли е в служебния регистър? Допустимо ли е съхраняването на служебно оръжие извън определените за това места. Ако гранатометът е бил годен за стрелба, както се оказва, на основата на какви правни актове и в какъв режим е бил внесе от Украйна в Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews