Горещата вълна в Европа отне човешки живот: в Италия мъж издъхна, докато боядисва пешеходна пътека

OFFNews 13 юли 2023 в 10:07 786 0

Мъж се разхлажда със студена вода в жегата в Турция.

Снимка БТА/АП

Мъж се разхлажда със студена вода в жегата в Турция.

Горещата вълна, която обхваща Южна Европа и Северозападна Африка, отне човешки живот.

В Северна Италия мъж падна на земята и издъхна, съобщава Би Би Си. 44-годишният работник е боядисвал линиите на пешеходните пътеки в град Лоди, близо до Милано, преди да припадне от жегата. Той е бил откаран в болница, където е починал.

Няколко туристи в страната вече припаднаха вследствие на топлинен удар, включително британец пред Колизеума в Рим.

В Италия температурите могат да достигнат до 48,8 градуса. Там днес е обявен червен код за 10 града, включително Флоренция и Рим.

През следващите дни се очакват рекордни температури, над 40 градуса, и в някои части на Испания, Франция, Гърция, Хърватия и Турция.

В Италия горещата вълна беше наречена „Цербер“, по името на триглавото чудовище от „Ад“ на Данте, от Италианското метеорологично дружество.

Миналото лято заради жегите в Италия са умрели над 18 000 души, показва изследване, публикувано от сп. Nature Medicine.

Учените предупреждават, че климатичната криза се задълбочава и води до все по-екстремно време, което вкллючва горещи вълни, суша, свръхмощни бури и наводнения.

Гореща вълна обхвана и част от САЩ, простираща се от Калифорния до Южна Флорида. И там синоптиците очакват да има подобрени рекорди, отбелязва Ройтерс.

Националната метеорологична служба издаде предупреждения за прекомерни горещини за райони, в които има около 100 милиона американци. Очаква се горещините да стана тоще по-големи през уикенда и да продължат през следващата седмица.

Докато задушаващите температури обхванаха много части на страната, Върмонт и други североизточни щати едва имаха време да се възстановят от историческите наводнения през последните дни, когато Националната метеорологична служба прогнозира нови обилни валежи в някои части на Нова Англия, където нивата на реките и потоците вече са високи.

Наводненията превърнаха столицата на щата Върмонт Монпелие в кафяв воден път, повредиха пътища и може би е застрашено водоснабдяването на града. Длъжностни лица съобщиха на 8000 жители на града засега да преваряват водата си, преди да я използват.

Екстремните метеорологични условия застрашиха и района на Чикаго, където най-малко осем торнада се вихриха в четири окръга в Североизточен Илинойс. Ураганите и гръмотевичните бури принудиха летищата "О'Хеър" и "Мидуей" да спрат временно целия въздушен трафик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки