Гневни фермери щурмуваха агропанаир в Париж, влязоха в горещ дебат с Макрон (видео)

OFFNews 24 февруари 2024 в 21:51 1498 3

Протест на френски фермери

Снимка АП/БТА

Силите на реда опитват да спрат демонстрантите да влязат на панаира.

Група френски фермери нахлуха днес на голямо селскостопанско изложение в Париж преди планираното посещение на президента Еманюел Макрон на фона на гнева срещу растящите разходи, бюрокрацията и екологичните разпоредби, предаде Ройтерс.

Демонстрантите влязоха и в импровизираната разгорещена дискусия с Макрон и демонстрантите , която се излъчваше на живо по френските новинарски канали. 

Изправени пред десетки полицаи в търговския панаир, фермерите крещяха и освиркваха, призоваваха за оставката на Макрон и използваха нецензурни изрази по адрес на френския лидер.

"Това е нашият дом!", крещяха те, докато редици от френски полицаи за борба с безредиците се опитваха да овладеят демонстрацията. Имаше някои сблъсъци с демонстрантите и полицията арестува поне един от тях, предава Ройтерс.

"Това е нашият дом и той ни посреща с полиция", каза един от демонстрантите.

Макрон срещна с лидерите на профсъюзите на френските фермери по време на закуска и трябваше да се разходи в по алеите на панаира след това.

"Казвам това за всички фермери: не помагате на никого от колегите си, като разбивате щандове, не помагате на никого от колегите си, като правите изложението невъзможно и по някакъв начин плашите семействата да не идват", каза Макрон пред репортери след срещата си с лидерите на профсъюзите.

Протестите забавиха откриването на изложбата за публиката с поне един час.

Протестите на фермерите продължават от седмици, въпреки някои отстъпки на властите. 

Действията на френските фермери са част от по-широко протестно движение в Европа срещу селскостопанската политика на ЕС, бюрокрацията и общите условия за бизнес. 

Фермерите се оплакват, че политиката на блока в областта на околната среда - в частност Зелената сделка, която призовава за ограниченията при употребата на емисии парникови газове, пречи на бизнеса им и оскъпява продуктите им в сравнение с вноса извън ЕС.

Официални правителствени лица проведоха серия от срещи с фермерите през последните седмици, за да обсъдят нов законопроект, целящ да защити "селскостопанския суверенитет" на Франция. Той ще се обсъжда в парламента тази пролет.

Планът на правителството включва стотици милиони евро за преки помощи, данъчни облекчения и обещание да не забраняват във Франция пестициди, които са разрешени в други части на Европа, което според тях ги поставя в неравностойно положение, припомня БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

25.02 2024 в 12:41

От една страна, стари бизнеси, които не искат да се реформират. Аз като си изгубих работата с шок гледах как всеки се назландисва, докато намеря нещо. Трябва да се адаптират. Не ща да ям отрови.

От друга страна, фермерите са ужасени какво ще правят. Потомствени бизнеси. Няма помощ при квалификация. Само нови правила, едно от друго по-скъпи. Как да се произвежда храна?

В БГ е специално изродено дори - мафиотска работа.

75

2

230 млрд баксов

25.02 2024 в 08:17

"...и обещание да не забраняват във Франция пестициди..."

500

1

781000

24.02 2024 в 22:01

Абсурден форум заради който хиляди животни преживяват напълно ненужен стрес и страдания. И въпреки това изглеждат с пъти по-адекватни от хората на него.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика