ФСБ обяви, че е спасила от покушение олигарха Малофеев

OFFNews 06 март 2023 в 15:13 2260 1

Малофеев

Снимка Ura.ru

Константин Малофеев

ФСБ обяви, че е предотвратила покушение срещу основателя на телевизионния канал "Царьград" Константин Малофеев. Специалната служба е посочила като организатор на нападението основателя на Руския доброволчески корпус Денис Капустин, който пое отговорност за нападението в Брянска област миналата седмица.

Според изявление на ФСБ, цитирано от руските агенции, покушението срещу Малофеев е било планирано по същата схема, която е използвана при убийството на дъщерята на политолога Александър Дугин - чрез взривяване на самоделно взривно устройство, прикрепено под автомобила.

Спецслужбата публикува и два видеоклипа в Телеграм, за които се твърди, че показват залагането на бомбата под колата, а на другия се вижда как експлозивът се маха с робот. Видеото, на което се вижда как мъж с качулка и медицинска маска поставя нещо под мерцедес, е заснето навън, докато изваждането на предмета от робот се извършва в помещение, наподобяващо подземен паркинг. От ФСБ не обясняват защо е така.

Руската специална служба обяви за организатор на покушението руския гражданин Денис Капустин, "пребиваващ в Украйна и действащ под контрола на СБУ", основател и един от ръководителите на Руския доброволчески корпус, който участва в бойни действия срещу руските войски на страната на Украйна.

Миналата седмица този човек, известен още като Денис Никитин, пое отговорност за нахлуването в две гранични села в Брянска област. Той каза пред "Файненшъл таймс", че действията на неговото формирование са били координирани с Киев. Украинските власти отрекоха да са замесени в набега (както и в опита за убийство на Дугина). Кремъл нарече инцидента от 2 март в Брянска област терористична атака.

Украинските власти все още не са коментирали обвиненията в участие в покушението срещу Малофеев, който е председател на борда на директорите на групата компании "Царьград" и подкрепя нахлуването на Русия в Украйна.

Украйна, страните от ЕС и САЩ подозират Малофеев в съучастие в анексирането на Крим и подстрекаване на въоръжен конфликт в Източна Украйна през 2014 г. Самият той отрича обвиненията и настоява, че е участвал само в хуманитарна помощ за Крим и Донбас.

Сега той коментира, че е добре и че "патриотичната му позиция" няма да се промени.

"Искам да ви уверя, че нищо нито днес, нито утре - нито заплахите, нито терористичните атаки - няма да повлияе на моята пламенна и искрена патриотична позиция. Врагът ще бъде победен. Победата ще бъде с нас, Бог е с нас!", написа Малофеев в канала си в Телеграм.

През декември 2022 г. американската прокуратура поиска да бъдат конфискувани 5,4 млн. долара от банкова сметка в САЩ на Константин Малофеев. Вашингтон включи Малофеев в списъка си със санкции в края на 2014 г., понеже смята, че той финансира сепаратистите в Източна Украйна и Крим.

Името на олигарха изскочи и от списъка на приватизаторите в Крим веднага след анексирането. Украинската държавна собственост става руска, или по-точно кримска собственост, по силата на постановлението "По въпросите на управлението на собствеността в Република Крим". Компанията на Малофеев Resort Livadia получава един от най-известните санаториуми - "Ливадия", бившата резиденция на Романови, където през февруари 1945 г. се срещат Сталин, Чърчил и Рузвелт. Малофеев обещава, че ще разруши съветския курорт и ще построи курорт от световна класа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки