Фон дер Лайен към Зеленски в Киев: Подкрепяме ви по всички начини, по които можем

OFFNews 15 септември 2022 в 19:30 2742 2

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски

Снимка Стопкадър

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски

"Процесът по присъединяване на Украйна напредва добре. Подкрепяме ви по всички начини, по които можем. Няма нужда да Ви казвам да ускорите процеса, защото вие го правите", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен е на посещение в Киев за трети път от началото на руската инвазия в страната на 24 февруари. 

Председателят на ЕК поздрави Украйна за постигнатите в последно време военни успехи във войната по време на съвместна пресконференция с украинския президент.

"Зная, че е необходима консолидация на усилията, но все пак съм впечатлена да видя смелостта на украинските въоръжени сили. Техните успехи повдигат духа, бих казала, не само на украинския народ, но също и на всичките ви приятели", каза Фон дер Лайен.

Тя добави, че Европейският съюз трябва да направи всичко по силите си, за да гарантира, че ще има "повече бизнес и повече приходи" за Украйна. От думите й стана ясно, че ЕС ще предостави на Киев 100 млн. евро за възстановяване на училищата в страната.

Зеленски каза от своя страна, че системите за противовъздушна отбрана са приоритет за Украйна в опитите ѝ да защити градовете си от руски въздушни удари.

Той добави, че все още не е получил положителен отговор от страна на Израел за възможна доставка на системи за противовъздушна отбрана. Зеленски каза, че подобни системи, обещани по-рано от Германия и САЩ, все още не са пристигнали в Украйна.

Друг приоритет за Украйна е интеграцията в единния пазар на ЕС, където стоките, услугите и капиталите могат да се движат свободно между държавите, каза още украинският президент.

"Приоритетен въпрос за нас е интеграцията на Украйна в единния пазар на ЕС, тъй като сме поели по пътя към получаване на статут на държава членка на ЕС", допълни Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1745

2

ob1

16.09 2022 в 09:20

Кои сте вие, винкел? Троловете на отчет при оная слуз мутрафонова? 3ма глупаци, които вдигат шум за 80?
Айде беж у матушка, че току-виж в цивилизования свят ви припарило!