Финландия конфискува три частни реактивни самолета, свързани със санкционирани олигарси

OFFNews 18 ноември 2022 в 16:05 8658 4

Dassault Falcon 8X

Снимка Yle / Хари Коскинен

Единият от конфискуваните самолети, Dassault Falcon 8X, на летишето в Хелзинки

Финландската агенция за събиране на дългове конфискува три руски частни самолета, за които има подозрения, че са собственост или се използват от санкционирани лица, съобщи държавната радио-телевизионна компания Yle.

Според електронния портал на медията самолетите принадлежат на руския бизнесмен Сергей Хришченко и се управляват от финландската компания Polar Aviation Ou. Свързването на мащините със западните санкции вероятно е покрай връзките на Polar Aviation Ou с олигарха Генадий Тимченко, който е включен в санкционните списъци на ЕС и САЩ, смята Yle.

От своя страна Polar Aviation отрича всякакви връзки с Тимченко, който е гражданин на Финландия и Русия.

Компанията отказа да предостави на финландските власти списъци с пътниците за 2021-2022 г. В решението на Службата за събиране на дългове се посочва, че компанията е отказала първото искане на финландските власти, а след второ искане е предоставила непълни списъци. Въздухоплавателната компаня е определила решението на държавната служба като погрешно.

Трите конфискувани самолета бяха вписани в регистъра на самолетите във Финландия през август 2021 г. Оттогава самолетите са извършили стотици полети - до Виена, Хамбург, Мароко, Италия и Дубай. Има съмнения, че самолетите са притежание или да били ползвани от руски граждани, които са в санкционния списък.

Общо от февруари 2022 г. Службата за възстановяване на дългове е образувала 187 производства по изземване и налагане на обезпечителни мерки на обща стойност почти 200 милиона евро.

Успоредно с това Укринформ съобщи, че Германия е конфискувала част от мебелите и произведенията на изкуството, намиращи се на арестуваната яхта "Дилбар", която принадлежи на руския олигарх Алишер Усманов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

3

Diogen

22.11 2022 в 13:25

Конфискация, продажба и парите за Украйна. За съжаление тук в Щатите милиарди долари на олигарсите се въртят в бизнеса с недвижими имоти. Веднъж след като са влезли в системата, огромните суми са изпрани и се използват за покупки и продажби, печалбите от които отиват в офшорни акаунти. Дедо Байдън може да си лае колкото иска, а рашисткият керван си върви.

22548

2

dolivo

18.11 2022 в 18:45

браво

345

1

Джендо Джедев

18.11 2022 в 17:46

Ау, нацисти! :D

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews