Финансовият министър на Румъния подаде оставка

OFFNews 15 март 2015 в 21:22 4666 2

Финансовият министър Дариус Вълков

Министърът на финансите на Румъния Дариус Вълков, разследван за корупция, подаде оставка, съобщи Ройтерс, цитирайки премиера Виктор Понта.

"Разговарях с Дариус Вълков и той ми връчи оставката си. Аз я приех", заяви Понта.

Румънската прокуратура започна разследване срещу министъра преди дни. Той е обвинен, че е помогнал на компания да спечели обществена поръчка, като е получил около 2 млн. евро подкуп.

Вълков е извършил деянието през периода 2010-2013 г., докато е бил кмет на град Слатина. Тогава в качеството си на градоначалник е накарал комисията по търга да промени правилата му, за да може въпросната компания да го спечели, смятат от държавното обвинение.

Дариус Вълков е получил част от подкупа лично в брой, а другата - чрез фирми посредници.

Той бе разпитан преди дни и в Националната дирекция за борба с корупцията.

Оставката на румънския финансов министър  идва малко след като президентът на северната ни съседка Клаус Йоханис поиска от премиера Виктор Понта да го отстрани от поста.

"Като се има предвид, че прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията разпоредиха да се започне наказателно преследване срещу министъра на финансите г-н Дариус Вълков, очаквах той да подаде оставка, разбирайки, че засяга дейността и доверието в правителството. Това обаче не се случи. В тази ситуация искам от премиера Виктор Понта да стартира процедура за отстраняването му от длъжността министър на финансите", заяви Йоханис в съобщение до медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки