Фидел Кастро се появи публично за първи път от 14 месеца

Неясно защо медиите в Куба го написаха седмица по-късно

ОFFNews 05 април 2015 в 11:30 5522 2

Бившият президент на Куба Фидел Кастро се е появил публично за първи път след повече от година на среща с делегация от Венецуела, предаде Би Би Си, цитирайки местни медии. 

Не е ясно защо срещата е отразена от кубинските медии седмица след като се е състояла. 

Кубинските медии публикуват снимки на седналия в колата си Кастро, който се здрависва с гостуващите венецуелски представители през прозореца. 

Според информацията срещата с мисията за солидарност в Куба, включваща 33 венецуелци, се е състояла в местно училище и е продължила около 90 минути.

След разпадането на СССР богатата на петрол Венецуела стана един от най-близките съюзници и главен благодетел на Куба. Освен това 88-годишния Кастро беше изключително близък с бившия президент на Венецуела Уго Чавес, който осигуряваше евтин петрол за Куба. От своя страна, Куба отвръщаше на услугата, като помагаше на своя съюзник с лекари и учители. 

Последно Кастро беше видян публично през януари 2014 г. на откриването на Културен център в Хавана, спонсориран от един от любимите му художници Алексис Лейва. 

Това е първата публична поява на Кастро след съгласието на Куба през декември да нормализира отношенията си със САЩ. Дългото мълчание на Фидел Кастро след обявеното затопляне на отношенията със САЩ породи въпроси за здравословното му състояние и дали е съгласен с това сближаване

Фидел Кастро написна поста си на президент през 2006 г. поради болест и официално обяви пенсионирането си през 2008 г., предавайки властта на своя по-малък брат Раул. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки