Фермери заплашват да блокират безсрочно Париж от днес

OFFNews 29 януари 2024 в 12:23 713 16

Снимка БТА/АП

Фермери заплашват да блокират френската столица Париж безсрочно, започвайки от днес, предаде Ройтерс.

Междувременно властите засилиха полицейското присъствие, като се очаква над 15 хиляди униформени да бъдат разположени на ключови точки в столицата, за да не допуснат навлизането на трактори в централната ѝ част.

Съюзът на младите фермери и организацията, която представлява селскостопанските съюзи на местно ниво, заявиха, че блокадата ще започне в 14:00 часа местно време и всички основни пътища към френската столица ще бъдат затворени. Двата съюза представляват мнозинството от френските фермери. 

Протестите, които започнаха миналата седмица, настояват за по-добри условия на труд и живот.

Миналия петък френският премиер Габриел Атал обяви големи отстъпки за земеделските производители на фона на продължаващите от дни протести. Той каза, че ще бъде оттеглено увеличението на данъка за дизеловото гориво за селскостопански нужди, ще бъде предоставена спешна помощ на стойност 100 милиона евро за фермерите, засегнати от бури и ще бъде организирана помощ за винопроизводителите, страдащи от свръхпроизводство. Въпреки това обаче акциите продължават.

„Това, което разбрахме, е, че докато протестът е далеч от Париж, посланието не се чува“, каза Арно Русо, ръководител на профсъюза FNSEA, по радио RTL, цитиран от Ройтерс.

Акции се провеждат и в други европейски страни като Германия, Белгия и Полша.

Тази сутрин белгийските земеделци блокираха пътища, като някои от тракторите достигнаха Брюксел, съобщи БТА. В белгийската столица от ранните сутрешни часове основни булеварди и част от околовръстния път са задръстени.

Земеделците са недоволни от ниските изкупни цени на своята стока и тежката бюрокрация, с която се налага да се справят всеки месец, за да се отчетат пред властите и да получат помощи. Те възразяват също срещу някои европейски ограничения в земеделието, свързани с опазването на околната среда, както и срещу подготвяното търговско споразумение между ЕС и страните от Латинска Америка.

Протестите в Белгия започнаха в петък миналата седмица. Медиите съобщават, че вчера се е стигнало до ръкопашен бой между протестиращи и гражданин, който не е успял с автомобила си да премине през една от многобройните пътни блокади в южната част на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

16

alfakentavur

29.01 2024 в 22:28

"Комсо-молецът" е копейка. Те освен да се опитват да разпространяват лъжи и измислици и рашистка пропаганда друго не правят.

500

15

781000

29.01 2024 в 21:37

LiberalaComsomolec, за твое огромно съжаление НИКОЙ от протестиращите френските фермери не поставя под въпрос помощта за Украйна. Исканията са за намаляване на някои екологични норми каквито други страни нямат и така произвеждат по-евтино (Полша, Мароко и т н), за справедливо определяне на изкупните ценит от мафиотски организации като Карфур и Ошан (чиито магазини например не са затворени в Русия въпреки санкциите).
ОСТАВКИ НЕ СЕ ИСКАТ колкото и да им се натискат руските проксита Льо Пен, Меланшон и Земур !

2550

14

alfakentavur

29.01 2024 в 14:59

Не се назначава, а се избира.

В главата ти има само "?". Един брой.

2550

12

alfakentavur

29.01 2024 в 14:39

Всички опити на копейки да мислят завършват комично.

Изборите са за Европейски парламент, не за Европейска комисия.

2550

10

alfakentavur

29.01 2024 в 14:02

А сега още повече се оплете.
Фермерите да питат ЕС, а не френското правителство за пари.

Я ходи си брой копейките!

"настояват за по-добри условия на труд и живот"

Това няма общо с яйцата, парното и канализацията. Ама в Европа ги имат от преди първата крушка да светне в Московията.

2550

9

alfakentavur

29.01 2024 в 14:00

Аз и първите три букви от азбуката да напиша - няма да разбереш какво е това.

Ето още нещо неразбираемо за празните рашистки глави - бюджетите се делят на сектори. Икономика, селско стопанство, земеделие са от една страна. Помощ на чужди държави (все едно за какво) са от друга страна.

Та както ти намесваш Украйна, аз намесвам мизерията и полуструтената рашистка държава. Капиш?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика