ЕС даде срок и на Зукърбърг да спре дезинформацията за нападенията на Хамас

OFFNews 12 октомври 2023 в 14:55 3818 0

Зукърбърг

Снимка Getty images

Марк Зукърбърг

Европейският комисар по цифровизацията Тиери Бретон изпрати писмо до шефа на компанията майка на Facebook Meta Марк Зукърбърг с искане в рамките на 24 часа да обясни плана си за ограничаване на лъжливото и незаконно съдържание, свързано с нападенията на "Хамас" в Израел.

Бретон настоява Зукърбърг да изложи плана си за спазване на закона на ЕС за модериране на съдържанието - Закона за цифровите услуги (ЗЦУ), след като след терористичните атаки на "Хамас" в Израел в интернет се появиха дезинформации и незаконно съдържание, пише "Политико".

Подобно писмо бе изпратено по-рано и до Илон Мъск, собственик на X (бивш Twitter), в което той е критикуван, че позволява да се разпространяват дезинформация, съдържание с насилие и пропаганда - последния от поредицата сблъсъци на Мъск с длъжностни лица на ЕС във връзка с политиките за онлайн модериране на неговата платформа. Днес главният изпълнителен директор на X Линда Якарино отговори, че компанията "активно работи, за да отговори на оперативните нужди на този бързо развиващ се и еволюиращ конфликт".

ЗЦУ изисква от платформи като Facebook, Instagram и Twitter бързо да свалят незаконно съдържание като подстрекателство към насилие или пропаганда на терористични организации и да ограничат дезинформацията. Иначе са заплашени от глоба в размер до 6% от годишните им приходи.

Якарино заяви, че X е отговорила на повече от 80 искания за премахване, получени от европейските правоприлагащи служби, в рамките на необходимите срокове, но не е получила никакви известия от Европол.

"Приемаме изключително сериозно всички доклади за потенциално незаконно съдържание, разпространявано в платформата, особено когато се твърди, че такова съдържание ни е било сигнализирано от органите", се казва в писмото на главния изпълнителен директор на X до Бретон.

ЗЦУ също така ще изисква от социалните медии да следят по-внимателно за фалшификации около избори и идва преди поредица от важни демократични избори през 2024 г., включително вота за Европейски парламент, и националните избори в Полша и Нидерландия тази година.

Бретон поиска от главния изпълнителен директор на Meta да информира ЕК за мерките за смекчаване на фалшивите видеоклипове, аудиозаписи и изображения на лица, генерирани от изкуствен интелект, известни като deepfakes, преди предстоящите избори в Полша и Нидерландия. Той допълни, че екипите му "също така са били уведомени за доклади за значителен брой фалшификати и манипулирано съдържание, които са се разпространявали във вашите платформи и няколко от тях все още се появяват онлайн".

"След терористичните атаки на "Хамас" срещу Израел в събота бързо създадохме център за специални операции, в който работят експерти, включително говорещи свободно иврит и арабски, за да следим отблизо и да реагираме на бързо развиващата се ситуация. Екипите ни работят денонощно, за да поддържат платформите ни в безопасност, да предприемат действия по отношение на съдържание, което нарушава нашите политики или местното законодателство, и да се координират с трети страни, проверяващи фактите в региона, за да ограничат разпространението на дезинформация. Ще продължим тази работа, докато конфликтът продължава", заяви говорителят на Мета Ал Толан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!