Единение след бедствието в Либия: двете правителства заедно търсят помощ

Александра Маркарян 14 септември 2023 в 07:40 1589 0

Дерна след наводнението

Снимка БТА/АП

Дерна след наводнението

Двете съперничещи си правителства в Либия координират усилията си, за да помогнат на жертвите на водното бедствие в Дерна, съобщи ООН.

В неделя бурята Даниел скъса язовирна стена, водната маса помете втори язовир и подобие на цунами помете цели квартали на източния пристанищен град с население около 89 хил. души. Официално потвърденият към вчерашния ден брой на жертвите е 5300. Около 10 хил. души са изчезнали. Има опасения, че много от тях са били отнесени в морето.

Средиземно море продължава да изхвърля трупове на брега. Цели квартали са заличени. За една нощ 34 хил. души се превърнаха в бездомници.

Основно опасение на хуманитарните организации е как ще достигне помощта отвън, защото страната се намира в състояние на политически хаос. Откакто дългогодишният ѝ владетел полковник Муамар Кадафи беше свален и убит през 2011 г. - богатата на петрол страна на практика е разделена на две части. Временно международно признато правителство работи в столицата Триполи, а друго контролира източната част на страната. Разделена между двете съперничещи си правителства, Либия е затънала в конфликт между множество различни милиции.

Сега и двете правителства са поискали международна помощ и поддържат връзка помежду си, информира ООН. Предизвикателството е международната общност да отговори адекватно на нуждите и исканията на правителствата. Подкрепата трябва да бъде увеличена "много, много бързо и за да го направим, имаме нужда от пари" - казва Таухид Паша от Международната организация по миграция пред Би Би Си.

Премиерът Абдул Хамид Дбейба ръководи подкрепяното от ООН правителство на националното единство в Триполи, западната столица на Либия. Осама Хамад, министър-председателят на изток, ръководи конкурентна администрация, известна като Камарата на представителите. Мнозина смятат, че реално властта там държи силният военен генерал Халифа Хафтар, който ръководи Либийската национална армия. Генерал Хафтар прие египетска военна делегация, която дойде да предложи помощ и подкрепа след бедствието.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк подчерта, че всички политически групи трябва да работят заедно след наводненията. „Това е време за единство на целите. Всички засегнати трябва да получат подкрепа без оглед на каквато и да е принадлежност. Важно е да се положат специални грижи за осигуряване на защита на групите в уязвими ситуации, които са изложени на още по-голям риск след такова бедствие“, подчерта той.

На място в Либия са спасителни екипи от Египет, Тунис, Турция, Италия и Испания. От либийския Червен полумесец описват бедствието като "бомбардировка и земетресение... случващи се едновременно".

Усама Ал Хусади (52 г.) търси съпругата си и петте им деца, откакто е станало катастрофалното наводнение. "Обикалях пеша, търсейки ги... Отидох до всички болници и училища без успех", казва той пред "Ройтерс". Загубил е най-малко 50 членове от бащиния си род. Част от тях са мъртви, за други мъждука надежда, защото се издирват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика