Чувал за Путин. Арт инсталация в Прага отбеляза годишнината от обявяването на независима Чехословакия

Красимир Крумов 28 октомври 2022 в 19:52 4192 9

Арт инсталация за годишнината от обявяването на независима Чехословакия

Снимка Вит Ракушан

Арт инсталация за годишнината от обявяването на независима Чехословакия

Руският президент Владимир Путин се появи на фасадата на Министерството на вътрешните работи в Прага в чувал за трупове на фона на националните флагове на Чехия и Украйна. По този начин Прага отбелязва годишнината от създаването на независима Чехословакия. Идеята за инсталацията е на вицепремиера и вътрешен министър Вит Ракушан и на Асоциацията за декомунизация.

„Бих искал да продължим да проявяваме смелост и издръжливост дори в този труден период, подобно на основателите на Чехословакия през 1918 г.“, заяви Ракушан, цитиран от чешката агенция ЧТК. „Независимостта и свободата, които получихме тогава, станаха нещо обичайно. Тази ера свърши и лице в лице трябва да покажем отново на агресора, че ние ще пред лицето на агресора ние ще показваме отново и отново, че ще се борим за нея гордо под чешкия флаг“, добави Ракушан.

Вицепремиерът сподели днес и снимка от инсталацията и в профила си в Тутър с думите: „Ние знаем кой е нашият приятел, който кърви и за нашата свобода. И знаем кой ни е врагът и няма да му позволим да открадне нито понятието патриотизъм, нито знамето ни“.

От началото на руската инвазия Чехия е сред най-видните поддръжници на Украйна. Според министъра на отбраната Яна Чернохова износът на военно оборудване от Чешката република за Украйна е достигнал 47 милиарда крони тази година, а държавата досега е предоставила помощ на Украйна за 4,2 милиарда крони.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари, чешката държава е предоставила 450 090 временни визи, които позволяват на притежателите им достъп до обществено здравно осигуряване, образование или пазар на труда . Министерството на финансите съобщи преди две седмици, че държавата е похарчила 13,9 милиарда крони за справяне с бежанската вълна до края на септември, докато местните власти са похарчили три милиарда до края на юли.

Част от чешкото правителство ще участва в съвместно заседание с украинския кабинет в понеделник. За тази цел до Киев ще пътуват премиерът Петр Фиала, министърът на финансите Збинек Станюра и външният министър Ян Липавски.

На фона на силната чешка подкрепа за Украйна, в на централния Вацлавски площад в Прага днес се състоя трети поред от избухването на войната антиправителствен митинг на крайнодесни и комунистически привърженици на Русия и руския президент Владимир Путин. Групата "Чешката република на първо място!", организираща събитието, е против Европейския съюз и НАТО и иска страната да бъде военно неутрална. Протестиращите развяваха чешки знамена, скандираха "Оставка, оставка" и носеха плакати с призиви за излизане от НАТО и ЕС, но информационните агенции посочват, че броят на излезлите на Вацлавския площад днес е бил много по-малък от хората на предишнита два протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

9

редовно четящ

29.10 2022 в 10:00

И чехите си имат руска зараза, но постепенно ще се отърват. Още по време на социализма в магазините продавачките си обръщаха гърба, когато ги заговореха руски туристи.

345

8

Джендо Джедев

29.10 2022 в 09:27

Ордьовър4о,

Той и комунизЪмът ви щеше да дойде скоро, ама... :D

345

6

Джендо Джедев

29.10 2022 в 00:52

Ордьовър4о,

Ти май не си прочел статията... :D Започнало се било... :D

345

4

Джендо Джедев

29.10 2022 в 00:22

Пешко, а ти се радваш на мъж дето се държи за масата. С костюмче на "вражеска" държава. За 6000 евро. Докато пушечното месо е принудено да си купува само униформичките, с които да го върнат разпарчетосано на зомбираните му родители. Чудничко, а? :D

2744

3

AAA

28.10 2022 в 23:20

Шапка им свалям !

-5426

2

Бай Пешо от Перни 6

28.10 2022 в 21:38

Те се радват и на мъже в рокли и бради, така че никой вече не се впечатлява на западните простотии и не очаква нещо интелигентно от там.

1810

1

Maxim

28.10 2022 в 20:21

Кога ще ги стигнем чехите/американците/ по Т. Колев. Народ с достойнство за разлика от нас, после защо сме най-бедни.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки