Чухме силен взрив. Когато излязохме, вече нямаше град: жертвите от Дерна може да са 20 хиляди души

Александра Маркарян 14 септември 2023 в 17:00 11170 0

Дерна

Снимка БТА/АП

Дерна

Жертвите на водното бедствие в Дерна може да са не 6000, колкото властите са преброили до момента, а много повече. Кметът на пристанищния либийски град ги изчислява на 18 000 до 20 000 души, предава Би Би Си. Той направи мрачната си прогноза пред телевизия Al Arabiya. Броят се основава на информация за напълно унищожените райони и населението в тях.

Катастрофалното наводнение сполетя източния средиземноморски град през нощта на 10-и срещу 11 септември, докато хората спяха. Бурята Даниел скъса язовирна стена, водната маса помете втори язовир и нещо като водно цунами заля и унищожи една трета от града. Цели квартали са заличени. Хиляди хора бяха отнесени в морето. То продължава да изхвърля трупове. Телата са навсякъде - на сушата и във водата. Следващата голяма опасност е плъзването на зарази от разлагащите се тела. ООН предупреди за опасност от заболявания от водоснабдяването.

Десетки хиляди оцелели са бездомни. Част от тях ще бъдат подслонени временно в сградите на училищата. Обучението в цялата страна се спира за 10 дни по заповед на правителството в Триполи.

Реката, която тече през Дерна, обикновено е суха, но необичайно силният дъжд предизвика преливане на язовирите, които задържаха обем вода, тежащ около 1,5 милиона тона. Комбинацията от водата, течаща надолу, и отломките, уловени от пороя, са добавили към разрушителната сила на наводнението. Свидетели казват, че на места водата е достигала близо три метра. 20 см бързо движеща се вода са достатъчни, за да съборят някого.

Бурята Даниел е изсипала рекордни нива на валежи в някои от крайбрежните райони на страната - повече от 400 мм дъжд в рамките на 24 часа. Това е изключителен потоп от вода, който пада върху регион, който обикновено вижда само около 1,5 мм през целия септември. Казано по друг начин, повече от 260 пъти от средномесечното количество е паднало само за ден.

Всичко, което е останало от голяма част от Дерна, са развалини от срутени сгради и тела на хора - описва ситуацията фотографът Таха Муфта пред Би Би Си. Звукът от срутването на язовирите той сравнява като въздушен удар. Живее в източна част на Дерна, която е на хълм и е била пощадена от най-страшното.

Международна помощ

Враждувалите до вчера и борили се помежду си за власт две правителства в страната днес заедно молят за международна помощ. Едното е признато от Запада, другото - не. Те управляват източната и западната част на потъналата в хаос страна след свалянето и убийството на дългогодишния ѝ водач полковник Муамар Кадафи.

Помощ е необходима точно сега, не следваща седмица - настоява и бившият британски посланик в Либия Питър Милет пред Би Би Си. По думите му Дерна е била пренебрегвана от години. Източният град е „много трудно място за достигане“ само с един тесен път, водещ до него.

Помощ вече започва да пристига, но достигането ѝ до нуждаещите се не е лесно посред разрушения и кал. Процесът на раздаване на храна, лекарства и други жизненоважни доставки на засегнатите общности в източна Либия е започнал, съобщи Международният комитет на Червения кръст.

Хуманитарната агенция е изпратила повече спасителни екипи, за да подпомогнат усилията за хуманитарна помощ, както и да подсили екипите за криминалистика в близкия Бенгази. Този екип ще помогне за раздаването на 6000 чувала за трупове, за да помогне на властите и Либийското дружество на Червения полумесец (свързана организация), за да „осигурят достойно отношение към мъртвите“, казва МКЧК. През следващите седмици в Дерна ще бъдат раздадени кухненски комплекти, матраци и хигиенни принадлежности, а през следващите няколко дни ще бъдат дарени и лекарства.

На място работя и спасителни екипи от Египет, Турция и Катар.

Основно предизвикателство за хуманитарните действия е достъпът до засегнатите от наводнения райони, като много пътища са сериозно повредени или напълно унищожени. Той също така отбелязва риска от неексплодирали бомби и изоставени складове за експлозивни оръжия в Дерна.

Трагедията

Трагедията е огромна. Цели родове са заличени. Усама Ал Хусади, 52-годишен шофьор, който е бил на работа в нощта, когато връхлита бедствието, не намира никъде жена си и петте им деца. Търсил ги е навсякъде. Плаче и говори пред агенция Ройтерс, че е загубил „най-малко 50 членове от семейството на баща ми... изчезнали и мъртви“.

24-годишният работник във фабрика за тухли Уали Един Мохамед е загубил 15 членове на семейството и деветима свои приятели.

"Събудихме се около 03.00 или 03.30 сутринта. Чухме силен взрив. Всеки, който е бил буден в Дерна, със сигурност трябва да го е чул - каза той пред Ройтерс. - Когато излязохме навън, вече нямаше град, беше изравнен със земята. Събудихме се и не можахме да намерим никого, не можахме да намерим никого, когото познавахме. Бог да се смили над душите им в рая.“

Уали Един Мохамед, снимка: Ройтерс

Можело е да бъде избегната

Ръководителят на Световната метеорологична организация на ООН казва, че повечето от смъртните случаи от наводненията в Либия е можело да бъдат избегнати. Петери Таалас каза пред журналисти, че страната е можела да издаде предупреждения. „Силите за управление на извънредни ситуации щяха да успеят да извършат евакуацията на хората и можехме да избегнем повечето човешки жертви“, цитира думите му АФП.

"Ако имаха нормално работеща метеорологична служба, тя можеше да издаде предупреждение", добавя Таалас. СМО се е опитвала да помогне на либийските власи при реформирането на метеорологичната система, но на тези усилия попречили заплахите за сигурността в държавата, обхваната от анархия. "Трудно е да отидем там и да подобрим ситуацията", признава той.

Състоянието на язовирите

Лидерите на базираната в Триполи администрация на Либия призоваха прокурора на страната да започне разследване на срутването на два язовира. Мохамед ал-Менфи, председателят на най-висшата изпълнителна институция на Либия - Президентски съвет (ПС), нареди на прокурора да подведе под отговорност всеки, за когото се установи, че е извършил грешки или небрежност, довели до срутването на язовирите. Той призова за наказателно преследване на всеки, който пречи на пристигането на международните хуманитарни сили, казаха местните медии.

Консултант, участващ в предложенията за градоустройствено планиране на източния град Бенгази, казва пред Би Би Си, че липсата на поддръжка и наблюдение е причина за скъсването на язовирните стени в Дерна. Ая Бурвейла твърди, че липсата на инвестиции в Източна Либия е проблем, „който датира още от режима на Кадафи“. Силата на бурята е оказала сериозен натиск върху Либия, „но липсата на поддръжка на язовира е това, което го е накарало да се скъса“. Бурвейла добавя, че лошото качество на инфраструктурата е отдавнашен проблем в страната и че ресурсите не се разпределят там, където са най-необходими от разделеното правителство на Либия.

Експерти казват още, че язовирите вероятно са направени от насипана и уплътнена почва или скали, които не са толкова здрави като бетона и са по-уязвими от срутване, когато са препълнени.

Либийският политик Гума Ел-Гамати, академик и ръководител на партията Тагиер, признава: "всички сме виновни", и признава „провала на държавата, слабите механизми, слабите правителства, слабите институции“.

След векове чуждо управление Либия получава независимост през 1951 г. и попада под контрола на диктатора Муамар Кадафи през 1969 г. Той е свален и убит през 2011 г. чрез бунт, подпомаган от западна военна намеса. През 2014 г. отново избухнаха битки и Либия беше разделена между двете администрации - една базирана на изток и една - на запад, в столицата Триполи. Двете страни подписаха примирие през 2020 г., но политическите съперничества продължават. През 2021 г. в Триполи беше сформирано Правителство на националното единство с Абдул Хамид Дбейбех като международно признат министър-председател, но на следващата година базираният в източната част парламент сформира съперник - и доста подобно име - Правителство на националната стабилност.

Дерна е град с около 89 хил. жители, разположен на около 250 км източно от Бенгази покрай брега. Той е заобиколен от близките хълмове на плодородния регион Джабал Ахдар. Някога той беше мястото, където бойците от групировката "Ислямска държава" изградиха присъствие в Либия след падането на Кадафи. Няколко години по-късно те бяха прогонени от Либийската национална армия - сили, лоялни на генерал Халифа Хафтар, който е съюзник на източната администрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки