Чешкият премиер за погребението на Мандела: Ужасен съм, че трябва да ходя, имах други планове

Александра Маркарян 08 декември 2013 в 14:20 8452 13

Чешкият премиер в оставка Иржи Руснок. Снимка: independent.ie
Чешкият премиер в оставка Иржи Руснок. Снимка: independent.ie

 

"Ужасен съм, че трябва да отида. Имах други планове - обяд и вечеря - а и пътуването до Южна Африка ще бъде твърде дълго." Това заявява министър-председателят на Чехия в оставка Иржи Руснок в разговор с военния министър Властимил Пицек.

Разговорът се води в петък, в чешкия парламент. Двамата не подозират, че разговарят пред включени микрофони. Думите им са записани от националния обществен телевизионен канал. 

Репликата е изпусната, след като министър Пицек напомня на премиера, че президентът Милош Земан може би няма да е в състояние да лети заради травма на коляното. Премиерът заявява още, че графикът му за декември е препълнен и ще му бъде много трудно да намери време за такова непредвидено събитие. Казва също, че до няколко дни ще реши кой да представлява Чешката република на погребението на Мандела на 15 декември.

Записът, изтекъл в социалните мрежи в събота, предизвика вълна от възмущение, след която премиерът в оставка се извини. "Извинявам се за тези думи", казва Руснок пред Асошиейтед прес. "Не бях прав да говоря така във връзка със смъртта на Нелсън Мандела", допълва той.

Нелсън Мандела е посещавал чешката столица Прага. През 1992 г. той е в чешката столица за среща с тогавашния президент и негов приятел Вацлав Хавел. Двамата лидери са прекарали години в затвор заради опозиционните си действия срещу режимите, преди да станат президенти.

Вацлав Хавел почина на 18 декември 2011 г.

Един от най-значимите световни политически лидери на XX век, бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела издъхна на 5 декември на 95-годишна възраст в дома си в Йоханесбург. В Южна Африка бе обявен 10-дневен траур.

Компрометиращата реплика, изпусната пред останал включен микрофон, напомня на друга случка - с настоящия български премиер и бивш финансов министър Пламен Орешарски. На 7 октомври 2007 г., по време на поредните преговори между министрите на образованието Даниел Вълчев и на финансите Пламен Орешарски със синдикатите Орешарски се обръща към колегата си с предложението: "Дай да разваляме седенката". Двамата също не подозират, че един от микрофоните пред тях - на bTV - е оставен включен и в обявената почивка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews