Британското разузнаване: Русия е пред дилема - да укрепи позициите си по границата или в окупираните територии

Губернаторите на Белгородска, Брянска и Курска област съобщиха за украински нападения в областите им

OFFNews 02 юни 2023 в 09:59 7872 6

войната

Снимка БТА/АП

Войната.

Украинските набези поставят Русия пред дилемата дали да укрепи позициите си в Русия или в окупираните територии, посочва британското военно разузнаване в анализа си на събитията и опита на диверсионни групи да проникнат в Белгородска област.

Освен набезите, посочват авторите на доклада, е имало и удари на дронове по Белгород, властите са били принудени да започнат евакуация на жителите на граничния град Шебекино след украински обстрел. По оценка на британското разузнаване, цитирано от Би Би Си, руските военни и вътрешни сили (граничари и ФСБ) вероятно са успели да овладеят положението по-успешно, отколкото в предишни случаи. 

В същото време, според прессъобщение на руското министерство на отбраната, военните е трябвало да прибегнат до разполагането на пълен набор от бойна техника на руска територия, включително бойни хеликоптери и тежката огнехвъргачна система ТОС-1А.

На фона на поредната масирана ракетна атака срещу Киев губернаторите на Белгородска, Брянска и Курска област съобщиха за нощни и сутрешни нападения на територията на техните области. За първи път към тях се присъедини и ръководителят на Смоленска област, която граничи с Беларус.

"Днес около 3 ч. сутринта в село Пересна, Починковски район, и в село Диваси, Смоленска област, два безпилотни летателни апарата с далечен обсег на действие атакуваха обекти на горивно-енергийния комплекс. Няма жертви и пострадали. Няма и критични щети или пожари", съобщи и. д. губернатор на Смоленска област Василий Анохин в канала си в Телеграм.

Ръководителят на Курска област Роман Старовойт потвърди съобщенията за взривове.

"Тази нощ няколко украински дрона бяха свалени от система за противовъздушна отбрана близо до Курск", написа той след полунощ в Телеграм.

В Брянска област "ВСУ обстрелва" две села - Ломаковка в Стародубски общински район и Нова Погошч в Суземски район, обяви губернаторът Александър Богомаз. Няма пострадали, във второто село се е запалила къща. Украинските военни не са коментирали това твърдение.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков написа сутринта, че нощта в областта е "преминала сравнително спокойно". "Вчера около 2 ч. чух в Шебекински район, че обстрелът на територията от страна на Въоръжените сили на Украйна продължава", каза той.

Ден по-рано Белгородска област беше подложена на масиран обстрел, като властите пристъпиха към евакуация на жителите на граничния град Шебекино и други гранични населени места. Това следва не само от изявленията на властите, но и от публикуваните снимки и видеоклипове.

Губернаторът съобщи, че повече от 2500 души са настанени в центрове за временно настаняване в Белгородска област.

"Разбира се, условията са доста трудни. Това са огромни спортни съоръжения, в които има стотици легла, където спят и възрастни, и малки. Много са въпросите, които си задават жителите на Шебекино и пограничните села, като се започне от това кой ще плаща комуналните услуги, какво става с нашата собственост, кой я охранява, какво става с работните места, какво става с моята ипотека ...", написа Гладков.

Петият руски губернатор, който съобщава за нападението, е ръководителят на Калужска област, където вчера бе намерен паднал дрон. По негови данни в 6:45 ч. в Кировски район на областта "неидентифициран обект" е паднал в гората, в резултат на което е избухнал взрив, "стопански обекти и жилищни сгради не са пострадали", жителите също.

Междувременно украинските медии публикуваха снимки на жители на Киев, които са решили да прекарат нощта в метрото, опасявайки се от нови въздушни удари. Ден по-рано трима души, сред които и едно дете, станаха жертви на друга атака.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

7

Bad Horse

02.06 2023 в 15:06

"За какво ни е свят в който Русия я няма?" казва Путин... И същевременно закопа Русия за поколение напред и профука трупаните през последните 20 години резерви.

Същевременно държавата с по-голямо право да носи името на древна Рус - Украйна, се издига по сила. След войната ще има "план Маршал" за Украйна и вероятно за Беларус, като се оттърват от мустака и се разграничат от Русия.

2073

6

Johnny B Goode

02.06 2023 в 14:09

Колко трябва да са тъпи, че да не разбират как всеки ден затъват повече и повече. И как един ден ще трябва да се молят на това същото НАТО (вероятно с Украйна в него) да им помогне да не ги изядат китайците.
Тъпа генетично увредена безмозъчна сган, свикнала да се подчинява на управници изкукуригали тирани.

1005

5

Диоген

02.06 2023 в 14:04

Алфа толкова да си прав...макар меко да си се изразил за боя;)

12407

4

Bad Horse

02.06 2023 в 13:52

Още една гореща граница ще трябва да напълнят с войска - Кавказ. Защото чеченците, които са срещу Кадиров, ще я запалят.

Отделно имат нова 1300км нова граница с НАТО - Финландия. Там в момента върви НАТО-вско учение в горите близо до руската граница. А в морето отгоре е най-големия американски самолетоносач с цяла флота около него.

Китайските деца учат история по карта, която показва китайските имена около Амур - територия която Китай смята за незаконно отнета от империалистите, както Хонконг, Макао и Тайван.

Казахстан също се дърпа от Русия и сближава с Китай. И досега не признава окупираните територии в Украйна за руски.

Въобще... навсякъде около матушката ще им горят границите. И всичко това почна заради Путинските амбиции към Украйна от около 2014-та. Света се стресна и реагира. "Обкръжението от врагове" се превърна в реалност. Poetic Justice!

-529

3

6екеr4о

02.06 2023 в 13:28

Бай Борисов па нещо бълвочи, ще му се войната да е свършила, да, ама не, обичаше да казва Петко Бочаров, Царство му Небесно, блядовете ще бъдат ритани, докато почнат ядат прикладите на калашници!

А шебеците от Шебечино били евакуирани и сега жално грухтяли за имоти и ипотеки, направо ще се разплача...

2550

1

alfakentavur

02.06 2023 в 10:06

На 4-тия ден трябваше да разберат, че са сбъркали. Ако не - на 14-тия. Ако не - на 40-тия. Ако не - на 140-тия. Ако не - на 240-тия. Ако не - на 340-тия. Ако не - на 440-тия. Явно няма да разберат. За това - бой по орките. Бой докато мърдат и после пак, защото може да се преструват.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика