Борба с корупцията и кризисен пиар: Продължават арести и уволнения на чиновници в Украйна

Това е само началото, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност Олексий Данилов

Красимир Крумов 03 февруари 2023 в 09:51 4853 13

Снимка СБУ

Докато си върви войната, чиновници в Черноморск преоформили незаконно държавни поземлени парцели в района на пристанището като частни. Участниците в машинацията бяха задържани вчера от СБУ.

Ръководството и длъжностни лица на Одеската областна военна администрация са уличени в присвояване на повече от 7 милиона гривни (около 350 хиляди лева) от държавния бюджет при закупуването на хранителни продукти за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това е разкрило разследване под процесуалното ръководство на Генералната прокуратура на Украйна.

В съобщение на държавното обвинение се казва, че по случая са повдигнати обвинения за присвояване на средства в особено големи размери (част 5 на член 191 от Наказателния кодекс на Украйна). Сред разследваните са бившият заместник-началник на Одеската областна военна администрация, началникът на една от дирекциите и началник на един от отделите, както и директорът на търговско дружество.

Досъдебното разследване се извършва от Главна дирекция на Националната полиция на Украйна.

Според полицията 500 милиона гривни са били отпуснати за закупуване на продукти за военните и още 106 милиона за оборудване и униформи за части на териториалната отбрана и доброволчески формирования. Чиновниците купували стоките на цени, много по-високи от пазарните, а получената разлика се разпределяла между всички участници. Само по един от договорите за купуване на продукти групичката е спечелила повече от 7 милиона гривни.

„През април 2022 г. само по един договор, сключен с дружество, което се е намирало под контрола на групата, за закупуване на продукти за 40 милиона гривни, печалбата от разликата в стойността достигна седем милиона. Но размерът на присвоените бюджетни средства може да се многократно по-голям, така че работата на разследващите продължават", вр. и. д. ръководител на Националната полиция на Украйна Иван Вихивски, цитиран от „Суспилне“.

„Познавам ги хората, в задълженията ми е да водя техническа, счетоводна и складова отчетност, не съм водила преговори, нямате никакви доказателства“, заявила една от обвиняемите в момента на повдигане на обвиненията.

Машинации със земя за 25 милиона гривни

В един и същ ден Службата за безопасност на Украйна проведе няколко ареста, в акции, насочени срещу корупцията. В пристанище "Черноморск" е разкрита измама със земя за 25 милиона гривни. На замесени в случая служители са повдигнати обвинения, съобщиха от отдел "Стратегически разследвания" на Националната полиция на 2 февруари.

Според разследването служителите са извадили от държавната собственост парцели, намиращи се в акваторията на черноморското пристанище. Без одобрението на Министерския съвет те са дали разрешение и са одобрили проекта за земеустройство за обособяване на на поземлен имот с площ 0,9 хектара в акваторията на Сухия лиман. По-късно този парцел е бил прехвърлен незаконно в ипотека за изграждане на съоръжения. В резултат на незаконното отчуждаване на парцела държавата е претърпяла загуби в размер на почти 25 милиона гривни, около 1,2 милиона лева.

Повдигнати са обвинения на бившия вече първи заместник-шеф на агенцията по водите и бивш бивш заместник-министър на околната среда и природните ресурси, както и бивш кмет на Черноморск, според „Суспилне“ става въпрос за Валери Хмелнюк, на бившия заместник-началник на районния отдел на Държавния кадастър в Днепропетровска област и на бившшеф на отдел на Държавната агенция по водите.

Чистка в митниците, кабинетът освободи цялото ръководство

По-рано тази седмица в сряда ръководителят на парламентарната фракция на партията „Слуга на народа“ Давид Арахамия обяви за уволнението на целия ръководен състав на Държавната митническа служба. Украински издания твърдят, че Министерският съвет е уволнил и. д. началник на украинските митници и двама негови заместници. Единият от заместниците му е отказал да напише молба за напускане и е излязъл в болнични.

В действията на киевските власти има както решителност, така и значителен компонент кризисен пиар и показност. Самият Арахамия, срещу когото имаше публикации за укрити в официалните му декларации доходи обяви в Телеграм в сряда „какво предстои днес“: претърсвания в данъчното ведомство, връчване на обвинения на висши служители на отбраната, обиски у Коломойски и „Укрнафта“, редица секретни процесуални действия, обиски у Аваков, обиски у Столар, освобождаване на цялото ръководство на митническото управление.

Това е само началото

„Страната ни ще се промени по времето на войната. Ако някой не е готов за промяната, тогава самото правителство ще дойде и ще му помогне да се промени“, написа Арахамия.

Действително още същия ден беше съобщено, че са били извършени претърсвания у бившия вътрешен министър Арсен Аваков, бизнесмена Игор Коломойски и предприемача Вадим Столар. Във вторник вечерта, коментирайки последните събития, които имат белези на антикорупционна борба, секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов коментира: "Това е само началото".

Според анализатори, които наблюдават процесите в Украйна през последните няколко седмици, властите в Киев са преценили, че имиджовите и идеологически щети, които ще претърпи Киев от страна на руската пропаганда, която ще се възползва от ситуацията, са пренебрежимо малки в сравнение с щетите, които нанася на воюващата страна ширещата се още отпреди войната корупция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

13

6екеr4о

09.02 2023 в 12:17

Вежди Рашидката се прави на интересен, пак. Няма аргументи, няма умозаключения върху реалии, само храчки по целия форум!
Баси...

905

12

Lpp

04.02 2023 в 07:42

Не, само такива с Обсесивно-компулсивно разстройство, като теб цитираме и им се подиграваме.

905

10

Lpp

03.02 2023 в 21:13

Ми, не е като да кажеш, че в харда вече не цитирали Арестович, пък ...
Ми, той подаде оставка бе , орк пробит.

905

8

Lpp

03.02 2023 в 18:46

Бахти аматьорите, някакви смешни 7 милки, че и ги изловили.
Аматьори!
Да дойдат тук, да питат Фандъкова или разни други звезди от дриим тиим-а на ОПГ ГЕРБ, как се крадне, ама яко.
А, тия шматки, ще ги и изловят.

12407

7

Bad Horse

03.02 2023 в 16:56

Разочаровате ме копейковци. Нищо интересно днес. Още няма ли даунлоуд от Мацква?

15914

5

поп Дръвчо

03.02 2023 в 11:50

Тия работи са 50/50

От една страна наистина може да се разтреби боклука. В мирно време това трудно става защото притиснатите имат място за маневри, а политическият капитал на този който го прави не е неогранчен.

От друга страна почти толкова лесно е да се подменят едни разбойници с други.

1067

4

StinkingSonOf

03.02 2023 в 11:07

Путин мак ще помогне на Зеленски да си свърши работата, която не можеше да свърши през първите 3 години от мандата си. Развърза му ръцете с тази инвазия и корумпираните копеленца от съветски тип ще гризнат дръвцето.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки