Бомба за момичетата, които учат: взривиха тийнейджъри по време изпит в Афганистан

Най-малко 19 са мъртви, 30 са ранени

OFFNews 30 септември 2022 в 14:31 3724 1

Взривената класна стая

Снимка Getty Images

Взривената класна стая

Камикадзе се взриви в учебен център в Кабул - столицата на Афганистан - по време на изпит. Най-малко 19 души са убити, повечето от които са момичета - съобщават полицията и свидетели, цитирани от Би Би Си. Ранените са близо 30. CNN съобщава за 23 убити.

Престъплението е извършено в център "Каадж" в западен район на Кабул, населен предимно с представители на малцинството хазарейци, които често са били нападани от бойци на "Ислямска държава".

Младежите се явявали на пробен изпит за университет. В залата е имало около 600 души, разказа ранен пред АФП.

Кадри от близката болница, излъчени от местна телевизия, показват сложени на пода редица покрити тела. Други медии показват отломки и преобърнати маси в повредените от взрива стаи. В това време жена търси сестра си в една от болниците. "Не я намерихме тук - казва тя пред АФП. -Тя беше на 19 години."

"Каадж" е частен колеж, в който учат момичета и момчета. Откакто талибаните си върнаха властта в страната, повечето училища за момичета са затворени, но някои частни работят.

Хазарейците - повече от които са мюсюлмански шиити - отдавна са подложени на преследване от "Ислямска държава" и талибаните, които изповядват сунитски ислям. Те са третата по големина етническа група в Афганистан.

Говорителят на талибанското министерство на вътрешните работи заяви, че екипи по сигурността са на мястото и осъди нападението. Абдул Нафи Такор заяви, че нападението срещу цивилни цели "доказва нечовешката жестокост и липсата на морални норми у врага". Нападението беше остро осъдено и от ООН и САЩ.

"Цел на нападението - стая, пълна със студенти, които полагат изпити - е срамно; всички студенти трябва да могат да продължат образованието си в мир и без страх", заяви в Туитър Карен Декър, отговорник за делата в мисията на САЩ в Афганистан.

Миналата година - преди талибаните да се върнат на власт - при бомбено нападение срещу девическо училище в Дашт-и-Барчи загинаха най-малко 85 души, предимно ученици, а стотици бяха ранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки