Благодарение на Путин: Всички в Украйна искат независимост, спират да говорят на руски дори вкъщи

Украинците спират да слушат руска музика и да гледат руски новини и сериали

OFFNews 24 август 2022 в 15:27 4901 5

Киев

Снимка Pexels

Агресията на руския диктатор Владимир Путин в Украйна, започнала на 24 февруали т. г., реално се е отразила изключително обединяващо за хората в страната.

Агресията на руския диктатор Владимир Путин в Украйна, започнала на 24 февруари т. г.,  реално се е отразила изключително обединяващо за хората в страната. Това показва национално представително изследване, проведено от социологическа група "Рейтинг" в периода 17-18 август.

Според данните днес 97 процента от гражданите биха подкрепили обявяването на независимост на Украйна.

Рейтинговата група посочва, че този показател е нараснал от 80 на 97% само през последната година. Още по-интересното е, че преди 10 години, през 2012 г., едва 62% през 2012 г.

В същото време три четвърти от украинците (74%) оценяват посоката на развитие на страната като правилна и само 13% смятат, че тя се движи в грешна посока, като същият брой хора се затрудняват да отговорят.

Респондентите оценяват настоящата ситуация в Украйна по-високо от средното - 4,6 точки (по 7-степенна скала, където 7 е най-високата точка). Той е 1,5 пъти по-висок от този през миналата година (3,0).

Бъдещето на страната след 10 години се оценява на 6,4 от 7, което също е значително по-високо от миналогодишната оценка (4,5). Рейтинговата група посочва, че две трети от анкетираните оценяват перспективите пред Украйна на най-високо ниво.

Според проучването мнозинството от украинците виждат своята страна в бъдеще като свободна, независима и богата.

Младите хора по-често от другите възрастови категории виждат бъдещата Украйна като свободна, независима и силна, хората на средна възраст - като мирна, просперираща и успешна, а по-възрастните - като богата, просперираща и щастлива. Мъжете по-често виждат бъдещата Украйна като свободна, независима, силна, прогресивна, демократична, европейска, без корупция. Докато жените - богата, просперираща, спокойна, щастлива и непобедима.

Групата "Рейтинг" отбелязва, че абсолютното мнозинство от анкетираните се определят като граждани на Украйна (94%). Почти същият брой хора се определят и според региона, в който живеят. Половината украинци се определят като европейци, докато около 30% не се определят като европейци.

Все пак в Украйна все още има почти 10%, които се самоопределят и като "съветски човек".

Що се отнася до гражданската идентичност, няма съществени различия по отношение на региона или възрастта. Освен това младите хора по-често се смятат за европейци, докато по-възрастните по-често се смятат за "съветски човек".

Пак според същото изследване, след пълномащабното нахлуване на руската армия в Украйна нараства броят на хората, които по-често говорят на украински у дома.

По-специално, 51% от респондентите заявяват, че говорят украински у дома. През април т. г. делът им бе 48%. Една трета от украинците говорят вкъщи и на украински, и на руски, а 13% - руски. Повече от половината от жителите на южните и източните райони са двуезични, а около една четвърт са рускоговорящи.

"Употребата на руски език в ежедневието е намаляла приблизително наполовина", твърдят социолозите.

В същото време 76% от анкетираните са посочили украинския като свой роден език, 19% - руския. 30% от рускоговорящите украинци смятат украинския за свой роден език.

Според проучването 86% от анкетираните смятат, че украинският трябва да бъде единственият държавен език, а 10% подкрепят статута на руския като официален език в някои региони, като само 3% са за руския като втори държавен език в Украйна.

"През последните шест месеца броят на хората, които са започнали да общуват редовно на украински език, е нараснал до 64%. Понякога говорят на украински - 24%, рядко или никога - 12%. Жителите на южната и източната част на страната, както и мигрантите, започват по-често да използват украински език. От началото на войната 19% от украинците са преминали към постоянна или по-честа употреба на украинския език. Общо взето, от началото на войната 41% от рускоезичните и двуезичните украинци са започнали да говорят украински по-често, 24% от тях - постоянно, а 17% - по-често" - отбелязват социолозите.

Според проучването се наблюдава и рязък спад в потреблението на руско информационно съдържание сред украинците. Повече от 40% от анкетираните изобщо са спрели да гледат руски сериали, а друга една четвърт не са гледали преди и не гледат сега. Като цяло почти 70 % не са гледали руски телевизионни сериали през последните шест месеца, като тази цифра се е утроила. Само 15% все още гледат руски телевизионни сериали.

Освен това повече от 40 % от анкетираните са спрели да слушат руска музика, а други 18 % не са я слушали преди и не я слушат сега. Като цяло почти 60% не са слушали руска музика през последните шест месеца, като този процент е нараснал почти пет пъти. Само една четвърт продължават да слушат руска музика както преди.

"Днес руските сапунени опери се гледат по-често от средното поколение и от жените. Що се отнася до музиката обаче, честотата на потребление се различава значително сред младите хора, средното поколение и мъжете (една трета от тези категории продължават да слушат музика на руски изпълнители)", се казва в проучването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

5

Propaganda

24.08 2022 в 21:00

Великото кремълско джудже и Бок путио донесе на робите си:

- Още 1000 км. НАТО-вски граници.

- Вечна омраза на Украйна към постсъвецката му кочина.

- Омраза на Украйна, която е подплатена с най-доброто западно оръжие и армия, мотивирана и боеспособна до немай къде. Нищо, което руските боклуци имат дори наполовина.

- Европа завинаги скъсва с енергийните си зависимости, а друг подобен пазар за постсъвецката бензинова колонка НЯМА!

- Презрението на целия свят към руските гниди.


За мен няма съмнение, че Украйна и Западът ще победят.

Но определено не виждам бъдеще за руската кочина в този си формат.

Ще трябва Щатите активно да плащат и толелират за сепаратизъм в остатъците на гнусните руски коптори.
Кавказ пламне ли, това НИ стига.

1220

4

хr4

24.08 2022 в 19:14

Естествено, че е достоверно, бе лемур! 95% от украинските влогъри(за съжаление) не желаят да говорят на руски въпреки, че аудиторията им би се покачила в пъти. Ако знаеш от къде се "пали" You Tube можеш и сам де се убедиш, но предполагам, че не ти стига капацитет за това.

2550

2

alfakentavur

24.08 2022 в 15:36

Аз казах, че агресията ги сплотява още към края на февруари. То си е ясно де.

-3667

1

fik1

24.08 2022 в 15:33

това е още от 2014-та
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки