Бившият македонски премиер Никола Груевски осъден на 7 г. затвор

OFFNews 22 април 2022 в 15:30 1985 3

Основният наказателен съд в Скопие осъди задочно на 7 г. затвор бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски по обвинение в пране на пари и незаконно придобиване и укриване на имущество, съобщава БТА.

Той е осъден за присвояването на 1,3 милиона евро партийни средства чрез офшорни и местни компании. Използвал е парите, за да купува апартаменти и терени в Скопие. Съдът разпореди изземането им.

Четирима души са осъдени като съучастници. Сред тях е братовчедът на Груевски Сашо Миялков. Той е бивш шеф на службата са сигурност и контраразузнаване. Осъден е на 15 месеца затвор.

Съдебните действия срещу Груевски са на базата на незаконни подслушвания, изтичането на информацията от които бе организирано от 2015 г. от опозиционната тогава партия СДСМ.

Това не е първата присъда за Груевски. През 2018 г. бившият македонски премиер беше осъден на 2 г. затвор по обвинение, че е използвал служебния мерцедес за лични цели.

Никола Груевски е премиер на Северна Македония от 2006 до 2016 г. Свален е заради скандал с незаконни подслушвания.

Той е близък приятел на унгарския премиер Виктор Орбан. През 2018 г. Груевски избяга в Унгария, след като получи първа присъда от две години затвор. През 2020 г. бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ беше осъден на година и половина затвор по дело за подстрекаване към насилие.

Бившият македонски премиер попадна в санкционния списък на САЩ заради корупция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

2

офф бее

22.04 2022 в 17:21

Щото е прозд. Да си беше избрал главен прокурор като хората...като боко де...

Ой, гешев, ОСТАВКА! (като стана въпрос)

3767

1

Име на профила

22.04 2022 в 15:35

Повечето ни съседи смело съдят политици за някакви си милиони - у нас не можеш дори да арестуваш мафиота за МИЛИАРДИ без да го пуснат на другия ден и да трябва да се извиняваш...

Преди 20 години ми се щеше да мисля, че сме като Чикаго през 30-те години, с Капоне и ко, и само чакаме смелите федерални да променят нещата за 20-на години. Сега, на стари години знам, че сме по-скоро като Истанбул през 30-те години на 19-ти век, и всичко е затънало в корупция и башибозук за още векове напред...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки